Flykten från Nordafrika över Medelhavet har ökat med 40 procent hittills i år. Tysklands och Italiens inrikesministrar föreslår nu att en EU-insats ska sättas in i södra Libyen för att hjälpa till att strypa flödet av migranter.
Under lördagen räddades minst 484 personer räddats från fyra olika gummibåtar i Medelhavet, meddelar Italiens kustbevakning. Sju personer som dött under försöken att nå Europa påträffades, rapporterar Reuters.
Över 45 000 människor har nått Italien med båt från Nordafrika hittills i år, en ökning med mer än 40 procent jämfört med motsvarande tidpunkt förra året, enligt den internationella flyktingorganisationen IOM. Orsaken till ökningen är framför allt att den så kallade Balkanrutten stängts och resorna från Turkiet till Grekland minskat dramatiskt efter överenskommelsen mellan EU och Turkiet i mars förra året.
Vill ha EU-insats
De flesta som kommer till Italien över Medelhavet har sitt ursprung i länderna söder om Sahara eller Bangladesh. De betalar flyktingsmugglare i Libyen för överfarten. För att hejda trafiken föreslår Italiens inrikesminister Marco Minniti och hans tyske kollega Thomas de Maizière att EU "så snabbt som möjligt" inleder en insats vid gränsen mellan Libyen och Niger.
I ett brev till EU-kommissionen, som nyhetsbyrån AFP, tagit del av, skriver de att de är övertygade om att "vi måste göra allt i vår makt" för att förhindra att hundratusentals människor återigen riskerar livet i smugglares händer på Medelhavet.
EU-insatsen skulle bland annat bidra till utveckling i samhällen i gränsområdet och ge Libyen "teknisk och finansiell hjälp" att bekämpa illegal migration.
Libyen hoppas på hjälp
En företrädare för den FN-stödda libyska regeringen i Tripoli säger att hans regering är beredd att inrätta en ny styrka för att bevaka gränserna i söder, men att det bara är möjligt om andra länder hjälper till, rapporterar Reuters.
– Den svåra ekonomiska situationen i regionen förmår många unga att arbeta för flyktingsmugglarna, säger Abdulsalam Kajman, vicepresident i den libyska regeringen, till den italienska tidningen Corriere della Sera.
Libyen behöver i första hand hjälp med administration och logistik, säger han. Turkiet har skänkt 20 ton medicin men den behöver fraktas till södra Libyen och distribueras,
– Minniti (Italiens inrikesminister) har sagt att Italien är redo att sätta upp mobila sjukhus, men vi behöver hjälp av EU och andra länder också, fortsätter Kajman.
Libyens FN-stödda regering i Tripoli har fortfarande inte full kontroll över landet, som störtades in i kaos efter Muammar Gaddafis fall 2011.
(TT)