Vill du bli mer kreativ? – ta en promenad
En promenad, särskilt i naturen och i tystnad kan vara utmärkt för att bli kreativt inspirerad.


Att promenera är både hälsosamt och enkelt. Kroppen rör sig naturligt och vi får bevisade neurologiska och fysiologiska effekter. Samtidigt kan det hjälpa dig att tänka mer kreativt.

Författarinnan Nita Sweeney får idéer till sitt skrivande när hon promenerar. Hon säger att den rytmiska rörelsen och det fysiska avståndet från hennes arbete ger klarhet i saker som tidigare verkade för komplicerat för att ens uttala.

– När jag släpper taget om det jag oroar mig för eller försöker att komma på, så kommer ofta en lösning. Ofta dyker det bara upp i mitt medvetande, säger hon.

Sweeney är inte ensam. Många författare använder promenader för att stimulera nya idéer, eller för att förfina de som de arbetar med.

 

Tim Tamashiro säger att han började promenera när han var programledare på en kanadensisk radioshow. Han säger att korta promenader kunde hjälpa honom att hitta orden han behövde för att fylla programmet.

– Varje dag brukade jag skriva 12 till 16 korta berättelser som jag förberedde för radioprogrammet. Som man kan föreställa sig fastnade jag ofta. Jag lärde mig att om jag reste mig upp och tog en 10-minuters promenad utomhus så kunde jag komma tillbaka och känna mig fräsch och redo med en ny vinkel på berättelsen jag arbetade med, säger han.

Han berättar att han fortfarande tar promenader när han får tillfälle och att det inspirerar hans kreativitet. Att gå ut och gå var också ett pålitligt verktyg när han skrev sin första bok.

– En rask promenad hjälper mig alltid att få klarhet och att komma på nya vinklar, säger han.

 

Att promenera kan också hjälpa vid andra kreativa aktiviteter. Jeff Wilson, programledare i TV, säger att när han studerade klassiskt piano vid college brukade han träna hårt i flera timmar och sedan ta en paus med en lång promenad, oavsett väder.

– Jag kom alltid tillbaka till pianot fräsch och redo att spela. En del problem jag haft i spelandet hade rätats ut bara genom att ha tänkt lite på dem, säger han.

Wilson upptäckte att när det handlar om promenader och musik så är han i gott sällskap. Ludwig van Beethoven, Gustav Mahler och Benjamin Britten brukade alla gå långa promenader för att få igång idéer till sitt komponerande.

– Promenader sätter igång kreativiteten, säger han.