Vi firar vårens ankomst

Valborgsmässofirande

Traditionen att samlas och tända en brasa för att fira valborgsmässoafton har funnits länge i Sverige. Foto: Shutterstock


Att genomföra någon form av firande i slutet av april har förekommit länge. Det är en tradition med rötter i såväl Sverige som i Tyskland, och firandet har förändrats över tid.


Valborgsmässoafton firas sista dagen i april. Runt om i landet tänds bål, och tal och sång hälsar våren välkommen. Men varför firar vi valborgsmässoafton och hur kan det se ut i dag?

Det antas att det under förkristen tid tändes eldar för att fira vårens ankomst och för att genomföra ritualer för att naturen skulle vara fruktsam under det kommande året. Det var också en högtid som var kopplad till de döda. Gränsen mellan de levande och de döda ansågs vara svagast under denna natt. Senare i historien utvecklades en tradition med katolska rötter som firade minnet av det tyska helgonet Walpurga. Hon var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet. Senare blev hon abbedissa och så småningom helgonförklarades hon. Traditionen kom till Sverige under medeltiden genom tyska invandrare, och här fick hon det svenska namnet Valborg.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!