Att genomföra någon form av firande i slutet av april har förekommit länge. Det är en tradition med rötter i såväl Sverige som i Tyskland, och firandet har förändrats över tid.
Valborgsmässoafton firas sista dagen i april. Runt om i landet tänds bål, och tal och sång hälsar våren välkommen. Men varför firar vi valborgsmässoafton och hur kan det se ut i dag?
Det antas att det under förkristen tid tändes eldar för att fira vårens ankomst och för att genomföra ritualer för att naturen skulle vara fruktsam under det kommande året. Det var också en högtid som var kopplad till de döda. Gränsen mellan de levande och de döda ansågs vara svagast under denna natt. Senare i historien utvecklades en tradition med katolska rötter som firade minnet av det tyska helgonet Walpurga. Hon var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland på 700-talet. Senare blev hon abbedissa och så småningom helgonförklarades hon. Traditionen kom till Sverige under medeltiden genom tyska invandrare, och här fick hon det svenska namnet Valborg.