Den fördjupade krisen i Venezuela får USA att kalla hem all kvarvarande ambassadpersonal.
Stora delar av landet har varit utan el i fem dagar. Nu beskyller riksåklagaren oppositionsledaren Juan Guaidó för att ligga bakom strömavbrottet.
Redan den 24 januari fick "icke nödvändig" personal på den amerikanska ambassaden i Caracas beskedet att börja packa för hemresa. Samtidigt uppmanades amerikaner boende i Venezuela att överväga att lämna landet.
Så här motiverar USA:s utrikesminister Mike Pompeo på Twitter det nya beskedet:
"Det här beslutet speglar hur situationen blir värre i Venezuela samt slutsatsen att amerikansk diplomatisk närvaro vid ambassaden har blivit ett hinder för amerikansk politik."
Åtgärden förvärrar den sedan tidigare söndriga relationen länderna emellan, underblåst dels av de amerikanska sanktionerna, dels av president Donald Trumps tal om att inte utesluta något alternativ – inte heller ett militärt ingripande – för att kasta president Nicolás Maduro ur sadeln.
Miljontals lider
Miljontals venezuelaner står utan ström sedan i torsdags. Maduro, som skyller strömavbrottet på sabotage uppmuntrat av USA, har förlängt nedstängningen av skolor och fortsätter att uppmana anställda inom både privat och offentlig sektor att stanna hemma.
I ett uttalande till sina landsmän på tisdagen lovade Maduro att rättvisan ska nå dem som har orsakat strömavbrottet, en gärning som han liknar vid en "elektromagnetisk statskupp", skriver spanska El País.
Bara några timmar senare fick Maduro eldunderstöd av riksåklagare Tarek William Saab. Denne meddelade att han inlett en utredning mot Guaidó för hans "förmodade inblandning i sabotaget mot det nationella elsystemet".
Skärpta sanktioner
Med landet lamslaget i akut ekonomisk kris fortsätter Guaidó, nationalförsamlingens talman som i januari utnämnde sig själv till provisorisk president, att ta initiativ som retar gallfeber på Maduro och chavism-rörelsen.
Den 35-årige utmanaren har uppmanat människor i hela Venezuela att på tisdagen gå ut på gatorna för att protestera mot Maduros styre.
Över 60 länder stöder Guaidó i kampen om presidentposten, däribland USA vars sändebud till Venezuela Elliot Abrams säger att det snart kommer ytterligare tunga sanktioner mot finansiella institutioner som gör affärer med Maduros regim.
Nödläge utlyst
Nationalförsamlingen har godkänt Guaidós förfrågan om att utlysa nödläge för att underlätta att få loss de hjälpsändningar om 250 ton som sedan en månad tillbaka har fastnat vid gränsen mellan Venezuela och Colombia.
I praktiken lär det dock bli svårt att få den humanitära hjälpen över gränsen eftersom Maduro, som fortfarande basar över militär och säkerhetsstyrkor, har gjort klart att han inte vill ha bistånd från externa aktörer med koppling till USA.
Före sin tweet om diplomaterna höll Pompeo en pressträff och slungade hårt mot Venezuelas socialistregering:
– Nicolás Maduro lovade venezuelanerna ett bättre liv och ett socialistiskt paradis. Han levererade socialistbiten, som om och om igen bevisat sig vara ett recept för ekonomisk undergång.
– Paradisbiten? Inte så mycket, sade USA:s utrikesminister.
(TT-AFP)