Vatikanen skrev den 22 september under ett avtal som låter de kinesiska myndigheterna utse Kinas katolska biskopar, något som kritiker menar är en kapitulation inför den kinesiska regimen.
Katolska kyrkan i Kina, som är godkänd av Kinesiska kommunistpartiet, sade den 23 september att man kommer att ”fortsätta gå på en väg som passar ett socialistiskt samhälle, under Kinesiska kommunistpartiets ledarskap”, i ett uttalande på dess hemsida.
Vatikanen och Kinesiska kommunistpartiet bröt sina kontakter 1951. Sedan dess har kommunistpartiet insisterat på att nominera sina egna biskopar, trots Vatikanens tradition som kräver att biskopar måste godkännas av Påven.
Påven Franciskus har nu alltså legitimerat dessa av Peking utsedda biskopar.
”Påven Franciskus hoppas att, med dessa beslut, en ny process kan inledas som låter det förflutnas sår läkas, och till fullo omfattar alla kinesiska katoliker”, sade Vatikanen i ett uttalande, enligt AP. Beslutet är kyrkligt, och inte politiskt motiverat, enligt Vatikanen.
Hongkongkardinalen Joseph Zen, som länge kritiserat Kinesiska kommunistpartiet, har liksom andra kinesiska katoliker motsatt sig att Vatikanen på senare tid närmat sig Kinas regim.
Zen har sagt att han tror att Vatikanen och kommunistpartiet sluter ett ”hemligt avtal”.
– De överlämnar sin flock i vargarnas käftar. Det är ett oerhört svek, sade Zen till VOA News angående att Vatikanen i Kina nu i praktiken svär trohet till kommunistpartiet.
Pietro Parolin, Vatikanens utrikesminister, som är en av de ledande förhandlarna gentemot Kina, borde avgå, tycker Zen.
– Jag tror inte att han har tro. Han är bara en bra diplomat, i en väldigt sekulär, vardaglig mening, tillade han.
Kina har omkring 12 miljoner katoliker, som är uppdelade på de underjordiska kyrkor som är trogna Vatikanen, och de statligt godkända och stödda ”patriotiska” katolska föreningarna.
Människorättsgrupper har dokumenterat systematisk förföljelse av underjordiska kristna i Kina. Enligt Human Rights Watch (HRW) åtalades ett dussintal kristna i Yunnanprovinsen 2017 för att ha ”använt en kult för att sabotera upprätthållandet av lagen”. HRW skrev: ”I oktober fick minst tre av de åtalade fängelsedomar på fyra år. En av deras advokater sade att gripandena berodde på att gruppen inte hade församlats i de officiellt godkända kyrkorna.”
I ett blogginlägg den 22 september kritiserade Kardinal Zen avtalet mellan Vatikanen och kommunistpartiet ytterligare. Meddelandet som kom under helgen kan sammanfattas med ett par ord, skrev han: ”Vatikanen har skrivit under ett avtal med Folkrepubliken Kina angående utnämnandet av biskopar.”
”Att säga att avtalet är tillfälligt, utan att specificera dess giltighetstid innebär att man inte säger någonting alls. Alla avtal kan sägas vara tillfälliga eftersom en av de två parterna kan, av vilka skäl som helst, kräva att avtalet revideras eller till och med upphävs. Men tills det sker kommer avtalet, fastän det är tillfälligt, att gälla.”
Enligt Zen innebär avtalet i praktiken att Kinesiska kommunistpartiet säger till katolikerna att ”lyda oss” eftersom ”vi har ett avtal med er Påve”.