Förtrycket mot Kinas kristna hårdnar
Kristna kineser ber under en mässa i Yanshi, Henanprovinsen. Foto: China Photos/Getty Images. Arkivbild.


Den kinesiska regimen har intensifierat sitt förtryck av religiösa grupper, särskilt i Henanprovinsen i centrala Kina, där myndigheterna fortsätter att riva ner kristna kors.

Den kinesiska regimen har tagit bort omkring 7 000 kors från kyrkor över hela Henanprovinsen på senare tid, enligt Jonathan Liu, präst och grundare av Chinese Christian Fellowship of Righteousness i San Francisco. Liu gav en intervju till den internationella taiwanesiska radiostationen Radio Taiwan International (RTI) den 10 september där han berättade om situationen. Enligt Liu hade en pastor inom den statligt godkända tre-själv-kyrkan i Henan berättat för honom om antalet kors under ett samtal via den kinesiska meddelandeappen WeChat.

Tre-själv-kyrkan är en protestantisk kyrka, och är en av flera församlingar som har tillåtelse av att verka i Kina. Enligt kinesisk lag får man bara utöva sin tro i statligt godkända kyrkor. Men miljontals kineser trotsar de här begränsningarna och samlas hemma hos varandra i underjordiska kyrkor, som ofta refereras till som ”huskyrkor”.

Liu tillade att myndigheterna i Henan tagit bort kors både från statligt tillåtna kyrkor och huskyrkor. Han förklarade också att Henan är en viktig plats för den kinesiska kristenheten, vilket förklarar att myndigheterna agerar där. Henan kallas för ”Kinas Galiléen”, en referens till området där Jesus verkade, enligt Nya Testamentet. I vissa byar i Henan är mer än 95 procent av invånarna kristna, sade Liu.

– [De kinesiska myndigheterna] har aldrig erkänt det här öppet, men skälet till [förtrycket i Henan] är att Kinesiska kommunistpartiet vill säkra upp sitt styre i området, förklarade Liu.

Det som nu sker i Henan liknar det som hände i Zhejiangprovinsen i östra Kina 2016, menar Liu. Då togs kors ner från över 1 700 kyrkor av myndigheterna. Särskilt gav man sig på staden Wenzhou, som är känt för att man har många kyrkor och många utövande kristna. Det var en av de första områden i Kina som utländska missionärer besökte på 1800-talet.

Den 10 september gjorde den kinesiska regimen sin kontroll över religion i Kina ännu hårdare genom ett utkast till nya riktlinjer. Enligt den statliga kinesiska tabloiden Global Times kräver riktlinjerna att alla organisationer som sprider religiös information på nätet ansöker om licens från provinsens departement för religiösa angelägenheter.

De nya riktlinjerna förbjuder också specifikt ”omstörtande verksamhet” inom religiösa aktiviteter på nätet. Omstörtande verksamhet är en samlingsterm för allting som Kinesiska kommunistpartiet inte tycker om, som till exempel sådant som uppfattas som att det utmanar partiets styre.

Den senaste kampanjen mot kristna är inte begränsad till Henan. I Peking stängdes den största huskyrkan, Sionkyrkan, av lokala myndigheter den 9 september, efter att det förklarats illegalt att samlas där.

Enligt en rapport av den oberoende ideella organisationen Association for the Defense of Human Rights and Religious Freedom, som kom ut den 8 september, så införs nu även begränsningar för kyrkor i Guangdongprovinsen i söder och Heilongjiangprovinsen i norr.

Liu sade till RTI att kristendomen har förändrats mycket under Kinesiska kommunistpartiet, eftersom kärnan i religionen har blivit att man ska följa partiet. Kristna måste vara lydiga tillskyndare av regimen, sade han.

Till exempel måste kyrkobesökarna sjunga Kinas nationalsång eller andra sånger som hyllar partiet under gudstjänster, och pastorerna måste läsa upp partiets förordningar om ”religiösa angelägenheter” innan de får predika.

Den kinesiska regimen gör i praktiken om de lokala kristna till ”rosa kristna”, sade Liu. ”Rosa” i Kina syftar på att man är väldigt trogen Kinesiska kommunistpartiet, en referens till den röda färgen som symboliserar kommunism. Termen ”lilla rosa” eller ”xiaofenhong” på kinesiska syftar exempelvis på unga, kinesiska nationalistiska nättroll som försvarar partiet mot all kritik.

Val 2018 – Så fungerar mandatfördelningen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?