Vara med naturen: Ge näring till dina rötter
Josefin Wilkins skriver om vårt inre och naturens positiva inverkan på vår hälsa
Det är viktigt att hitta och ge näring till sina egna rötter. Foto: Matthew Wilkins


Hur känner du kring det där förvirrade ordet hälsa? Jag menar vi har hört så mycket nu. Nya budskap varje dag. Det är trendiga dieter, micro-vilor och ett megautbud av olika träningsformer. Vi tror att vi har hittat en rytm som fungerar, och sedan boom, så står vi där ovetandes, tomhänta – känner att vi tappat fotfästet och gått tre steg tillbaka.

Våra kroppar kan också vara väldigt svåra att tyda. Värk hit och dit och symptom som är svåra att få grepp om. Sjukvården är ju i stort sett nästan lika förvirrade som vi och det största jag har lärt mig är att jag själv måste bli bättre på att lyssna på vad det är min kropp faktiskt vill berätta.

Tänker att en del av mig är precis som ett träd; med näringsrik jord, rätt slags omgivning och balans mellan vila och att växa, står jag stabilare i en allt mer förvirrande vardag.

För alla vill vi ju må bra! Vi vill inte lida. Hälsa handlar därmed inte bara om att undvika sjukdomar utan också om att ha energi att skapa och uppleva alla de där meningsfulla stunderna som gör livet värt att leva.

Så vi tvingas oavsett vi vill det eller inte att fundera kring just det förvirrade ordet hälsa och enligt mig är det inom oss själva vi måste börja.

Foto: Matthew Wilkins

Hälsa för mig just nu innebär därför att jag inte kommer att testa något nytt. Fötterna får vila och det är istället rötterna som jag kommer att prioritera. Hälsorötterna som jag kallar dem. Tänker att en del av mig är precis som ett träd; med näringsrik jord, rätt slags omgivning och balans mellan vila och att växa, står jag stabilare i en allt mer förvirrande vardag.

Med hjälp av naturen så tittar jag också in i mig själv. Jag låter skörheten komma. Känslostormar och distans. Jag växer i det lilla.

För likt ett träd är naturen min grund. Där hittar jag lugnet. Där får mina hjärna vila. Där finns min mat. Där rör jag kroppen hur jag själv vill och inte utifrån andras krav och ideal. Självklart faller jag vissa dagar. Men då tillåter jag mig falla. Även ett träd har sina sår och utmaningar men fortsätter ändå att växa.

Med hjälp av naturen så tittar jag också in i mig själv. Jag låter skörheten komma. Känslostormar och distans. Jag växer i det lilla.

Forskning visar att en stor hälsofaktor är vårt sociala nätverk. Genom goda relationer och sammanhang så kan vi finna styrkan tillsammans. Även här använder jag mig av hälsorötterna för symbolik. Alla som läst Peter Wohlleben "Trädens hemliga liv" vet nämligen att en rot inte finns ensam i ett slags vakuum utan ständigt “tjattrar” och byter information med andra organismer. Att kunna få hjälp och ge hjälp är relationernas styrka. Genom att också våga visa våra sköra sidor för andra (obs: förstående för andra), så skapas nära samtal där vi hjälper oss själva, genom varandra.

Foto: Matthew Wilkins

Så nu vill jag uppmana dig att göra detsamma! Alltså, INTE kopiera mina hälsotankar och vanor utan istället hitta dina egna rötter. För kanske behöver du inte heller hoppa på något nytt just nu, utan istället vara nöjd med de du har och gräva där du står.

Men framför allt måste vi faktiskt börja vara snällare mot oss själva.

Fråga dig själv vad som funkat och inte funkat. Har vissa saker känts bättre än andra? Utgå från dig själv och din kropp och snegla inte avundsjukt på andra. Försök att fokusera på dina resurser och vad du faktiskt redan nu gör för att må bra. Gå också till miljöer där detta ens är möjligt. Jag menar hur ska du kunna fokusera och lyssna inåt samtidigt som du utövar din "att-göra-lista"? Naturen är en kraftkälla för reflektion, den förändrar hur din hjärna fungerar och gör det enklare att närvara och se var du befinner dig just för dagen.

Men framför allt måste vi faktiskt börja vara snällare mot oss själva. Självinsikt låter ju fantastiskt men kan leda till självkritik. Vill därför förtydliga, att de finns ingen som tjänar på att du klankar ner på dig själv, och självkänsla är inget du kan få av andra! 

Det är så lite vi vet om det som framtiden har att komma med. Känner både pirr men samtidigt en allt större styrka då jag med naturen hittat tillbaka till mina hälsorötter, till min mening och till kraften som jag vet finns inom oss alla.

Josefin Wilkins

Josefin Wilkins. Foto: Matthew Wilkins

Josefin Wilkins är socionom med inriktning på miljöpsykologi och utomhusmiljöer för hälsa och välbefinnande. Hon arbetar inom pre-rehabilitering, föreläser, håller kurser och utbildar inom hälsa. Hon fokuserar på helheten och relationen mellan människan, kroppen och omgivning. Artikeln publicerades ursprungligen på hennes blogg. Följ också Josefins inlägg på Instagram.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss