Vara med Naturen: Djupandas för mikrovila i vardagen
Josefin Wilkins skriver om vårt inre och naturens positiva inverkan på vår hälsa
Att djupandas minskar stress och har en allmänt positiv inverkan på vår hälsa. Foto: Matthew Wilkins


Visste ni att vi automatiskt tar ca 25 000 andetag på en dag? Wow, tänkte jag när jag läste detta samtidigt som jag förundrades över hur naturens syre och vår kropp ständigt samverkar för att hålla oss levande. Känner en sådan tacksamhet och ödmjuk respekt för detta.

Ändå, så är den naturliga andningen inget vi talar speciellt mycket om i vardagen. Tidigare tog jag själv ofta andningen för givet och insåg då hur jag i vardagen hade väldigt ytliga andetag, något jag fortfarande än idag då och då uppmärksammar.

Under mina föreläsningar frågar jag därför deltagarna hur ofta de under en dag är medvetna om sin andning? Får svaren; Aldrig, väldigt sällan eller precis innan läggdags. En kvinna nämnde småskrattande att man endast vet att man andas när det inte går. Yes, så sant!

Medveten djupandning sänker högt blodtryck och gör att vi kan sova bättre och därmed blir mindre mottagliga för sjukdomar.

Och mina deltagare är ju som sagt inte annorlunda från både dig och mig. Ofta har vi massa annat att fokusera på och de flesta av oss har glömt bort hur viktig andningen är för vår hälsa och för att vår kropp ska fungera i ett balanserat tillstånd. Stor andel forskning visar också att om vi ägnar några minuter, varje dag, åt att rikta fokus på vårt andetag och medvetet djup-andas så kan vi motverka en rad hälsoproblem.

Genom en medveten andning blir vi nämligen av med stresshormoner och kan bygga en buffert mot stress. Medveten djupandning sänker högt blodtryck och gör att vi kan sova bättre och därmed blir mindre mottagliga för sjukdomar.

Josefin andas in doften av syren. Foto: Matthew Wilkins

Djupandas

Djupandningen gör jag enklast genom att andas in genom näsan i minst fyra sekunder, hålla andningen i fyra sekunder och sedan andas ut genom munnen i fyra sekunder.

Genom att fokusera steg för steg på mitt andetag, skapar jag fokus på närvarandet och får distans från överväldigande känslor och tankar.

Jag försöker engagera lungorna i andningen, göra de så stora som möjligt och andingen ska också kännas genom att magen förstoras. Testa med att lägga en hand på magen och se om den lyfter. Kan vara svårt till en början då vi är vana vid just ytliga andningar som endast lyfter bröstkorgen, men jag lovar med övning blir det enklare! Det kan också underlätta om du lägger dig ner.

Under djupandningen brukar jag också upprepa In-in-in-in. Håll-håll-håll-håll, Ut-ut-ut-ut, vilket hjälper hjärnan att fokusera på andningen och inte springa iväg i andra tankar.

Blomsteräng. Foto: Matthew Wilkins

Det bästa med den här övningen är att den går att klämma in lite överallt. I bilen hem från jobbet, på toan, innan läggdags för att få kroppen redo att sova. Har även gjort den på olika jobbmöten, ingen som märker och perfekt för att inte låta irritationen rinna över. Jag använder mig också av djupandningen när livet på riktigt kaosar. Genom att fokusera steg för steg på mitt andetag, skapar jag fokus på närvarandet och får distans från överväldigande känslor och tankar.  

För er som är intresserade kan jag rekommendera Medveten andning av Anders Ohlsson. Enormt mycket information, men något för er nyfikna att nörda extra i.

Jag har insett mer och mer att det faktiskt inte funkar att bara köra på. Våra kroppar är inte rent biologiskt gjorda för inomhus miljöer, fulla av konstanta intryck och för mycket brus, det leder till stress och ökad risk för sjukdomar. Vi måste därför ta mer aktivt ansvar för vår hälsa, och är det då inte toppen att naturens andetag är en konstant, levande process, ständigt tillgänglig och enligt mig den perfekta mikrovilan!

Josefin Wilkins

Josefin Wilkins. Foto: Matthew Wilkins

Josefin Wilkins är socionom med inriktning på miljöpsykologi och utomhusmiljöer för hälsa och välbefinnande. Hon arbetar inom pre-rehabilitering, föreläser, håller kurser och utbildar inom hälsa. Hon fokuserar på helheten och relationen mellan människan, kroppen och omgivning. Artikeln publicerades ursprungligen på hennes blogg. Följ också Josefins inlägg på Instagram.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss