En kvinna från Somalia har varit delaktig i att tre av hennes barn har könsstympats utomlands. Trots detta slår Migrationsöverdomstolen fast hon ska få skyddsstatus i Sverige. Domen blir därmed prejudicerande.
I september 2015 sökte kvinnan asyl tillsammans med sin make och deras barn. Hon har själv berättat att hennes tre döttrar könsstympades cirka 30 dagar efter att de föddes. Enligt kvinnan var det hennes mor och svärmor som bestämde att ingreppen skulle utföras.
Det var en imam som utförde ingreppen när familjen befann sig som flyktingar i Jemen. Även om hon inte fysiskt utförde ingreppen, anser Migrationsverket, att hon har underlättat för andra att begå brottet.
I mars 2018 beslutade därför Migrationsverket att hon inte ska beviljas skyddsstatus. Enligt utlänningslagen beviljar man inte uppehållstillstånd till den som har gjort sig skyldig till grova icke-politiska brott i andra länder.
Kvinnan fick i stället tillfälligt uppehållstillstånd på grund av att hon har anknytning till sina barn och sin make som har erhållit flyktingstatus. Detta då man bedömer att de riskerar att förföljas på grund av tillskriven religiös uppfattning, etnicitet och avsaknad av klanskydd i Somalia.
Fler söker vård efter könsstympning
Hon överklagade beslutet till Migrationsdomstolen, som beslutade att hon inte ska ges någon flyktingstatus.
”Kvinnlig könsstympning innebär en allvarlig personskada. Brottets natur och den skada som det typiskt sett medför, och då särskilt när det rör sig om ett barn, gör att det kan klassificeras som ett grovt icke-politiskt brott, oavsett vilken form eller grad det är fråga om, i utlänningslagens mening”, stod det att läsa i beslutet.
Migrationsöverdomstolen gör dock en annan bedömning. Man anser visserligen att kvinnan är skyldig till brott enligt svensk lagstiftning. Men enligt gällande praxis ska hon inte åtalas och dömas, anser domstolen.
– Det här är ju då en gärning som i och för sig är kriminaliserad i Sverige, men som inte avses leda till åtal här. Det står i förarbetena till lagstiftningen och det tycker vi väger extra tungt, säger kammarrättsråd Erik Hjulström, till Sveriges Radios Ekot.
Migrationsöverdomstolen är högsta instans vad gäller migrationsmål. Domen är därför prejudicerande, vilket betyder att samtliga underinstanser måste rätta sig efter den.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!