Israel och Kinesiska kommunistpartiet (KKP) har haft en god relation i årtionden, där Israel försett Kina med militär teknologi. Nu har den här dynamiken dock förändrats i och med den senaste konflikten mellan Israel och Hamas.
Den 23 januari genomförde FN:s människorättsråd en genomgång av Kinas människorättssituation. Som vanligt kritiserades kommunistregimen i Peking hårt av västländerna. Bland annat krävde Storbritannien att KKP ska ”upphöra med att förfölja och godtyckligt frihetsberöva uigurer och tibetaner samt tillåta verklig frihet när det gäller religion och kulturellt uttryck, utan hot om övervakning, tortyr, tvångsarbete eller sexuellt våld”. USA uppmanade KKP att släppa alla personer som frihetsberövats godtyckligt och att upphöra med sina tvångsassimilationsåtgärder mot etniska minoriteter.
Något som avvek från det gängse mönstret var dock att Israel sällade sig till kören av kritik mot KKP:s övergrepp mot den egna befolkningen. En israelisk representant uttryckte oro över förhållandena i Xinjiang och behandlingen av den uiguriska befolkningen. Man uppmanade KKP att förbättra människorättssituationen, agera mot diskriminering och bekämpa våld mot kvinnor och barn mer effektivt.