Lertavlor med gamla skrivtecken, blåröda väggmålningar och två meter tjocka byggstenar. Resterna av ett 3 400 år gammalt palats som upptäckts vid Mosuldammen nära floden Tigris i Irak har börjat grävas ut.
"En arkeologisk sensation", säger Ivana Puljiz, arkeolog vid Tübingens universitet i Tyskland, om väggmålningarna, enligt nyhetskanalen CNN.
Palatset, kallat Kemune, härstammar enligt arkeologerna från Mitanniriket som inte är särskilt väl utforskat. Men man vet att det existerade omkring 1 500 år före vår tideräkning och var mycket mäktigt i Främre Orienten.
Kemunepalatset stod ursprungligen på en avsats ett tjugotal meter från Tigris strand. Arkeologerna har hittat tegelstenar, två meter höga väggar och rum med murade väggar. De tio skrivtavlorna har skickats till Tyskland, forskarna hoppas att de ska ge svar om hur Mitanniriket och dess ekonomiska system var organiserat.
Resterna av palatset hittades för första gången 2010, när vattennivåerna i Mosuldammen sjönk under en torka. Men kort därpå steg vattnet igen och omintetgjorde utgrävningar, fram till i år.
(TT)