Undersökning: Svenskarna har lågt förtroende för styrningen av vården
Sofia Rydgren Stale, ordförande i Sveriges läkarförbund. Foto: Sveriges läkarförbund


Endast en av fyra svenskar tycker att regeringen gör ett tillräckligt bra jobb vad gäller hälso- och sjukvården under pandemin. Det visar en ny undersökning som Novus har gjort på uppdrag av Läkarförbundet.

I ett pressmeddelande skriver Sveriges Läkarförbund att ansvaret för hälso- och sjukvården nästan helt har legat på regionerna, vilket skapar en ojämlik tillgång till vård över landet. Det låga förtroendet för regeringens hantering av pandemin kan till stor del bero på ett strukturfel i styrningen. 

– Nu behöver regeringen  ta styrningen av vården på allvar. Det är stora skillnader över landet och människor är missnöjda. Tillgången till vård ska inte vara beroende av var i landet du bor, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, i pressmeddelandet. 

– Regeringen kan inte lämna det här ansvaret till 21 olika regioner som uppenbarligen inte klarar av det. Eftersom vårdköerna ser olika ut i regionerna måste det finnas en statlig samordning så att patienten kan söka sig dit där kön till operation och behandling är kortast.

Tydliggjort brister

Enligt Läkarförbundet har pandemin tydliggjort brister i den svenska modellen för hälso- och sjukvården: otillräcklig beredskap, en dysfunktionell ansvarsfördelning mellan olika beslutsnivåer, en ojämlik vård och avsaknad av medicinsk kompetens på rätt nivåer.

Den har skett flera misstag och felbedömningar under hanteringen av pandemin. Nu krävs ett omtag för svensk hälso- och sjukvård, skriver Läkarförbundet i sin reformagenda post-covid.

Den nya Novus-undersökningen visar att 64 procent av de tillfrågade anser att staten ska ha ansvaret för landets hälso- och sjukvård. Allmänheten efterfrågar  en  stat  som tar  ett tydligare ansvar för styrningen av vården, skriver förbundet.  

Åtgärdsprogram

Enligt Rydgren Stale tycker svenskarna att dagens system fungerar dåligt. Trots att Sverige är ett litet land så fungerar hälso- och sjukvården som 21 självständiga länder när regionerna får utforma vården efter eget tycke, säger hon.

– Regering och riksdag måste börja ta större ansvar för vården. SKR (Sveriges Kommuner och Regioner)  som intresseorganisation kan inte ges veto mot alla nödvändiga förändringar av svensk hälso- och sjukvård. Det är dags för staten att koppla greppet om styrningen av vården, säger Sofia Rydgren Stale, i pressmeddelandet. 

För att öka statlig styrning i spåren av pandemin har Läkarförbundet tagit fram ett omfattande åtgärdsprogram i 29 punkter.

4 483 personer intervjuades i mätningen som genomfördes mellan den 8 och 19 april 2021.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!