Två av de tre tyska kärnkraftsreaktorer som fortfarande är i drift kommer inte att stängas som planerat i slutet av året. Reaktorerna ska hållas beredda fram till mitten av april 2023, meddelar den tyska regeringen.
Regeringen vänder alltså i frågan. Två av de tre reaktorerna, som var planerade att stängas innan årsskiftet, kommer att finnas kvar redo att tillhandahålla el i fall det behövs.
Beskedet kommer från Tysklands näringsminister Robert Habeck efter ett så kallat stresstest av elnätet.
Sedan Rysslands storinvasion av Ukraina inleddes har ett intensivt arbete pågått i Berlin för att minska beroendet av rysk gas, som före den 24 februari utgjorde mer än halva den tyska gasimporten. Gasen är exempelvis helt central för den tyska kemiindustrin. Många tyska hushåll är också beroende av gas för uppvärmning.
I fredags försämrades läget ytterligare då Ryssland helt ströp flödet i gasledningen Nordstream 1. Gasmonopolet Gazprom förklarar de uteblivna leveranserna med tekniska problem, men tyska regeringen anklagar Kreml för utpressning.
Den tyska energiomställningen ("Energiewende") har som mål att fasa ut både kärnkraft och mer förorenande energislag, och byta ut dem mot förnybara sådana. Det ryska anfallskriget mot Ukraina har dock fått folkopinionen att svänga, och en stor majoritet av tyskarna vill i dag att kärnkraften spelar en fortsatt roll antingen under en övergångsfas eller även på längre sikt.