Twitter låser upp New York Posts konto
På bilden syns Twitters logotype i Lille i Norra Frankrike den 4 september 2019. Foto: Denis Charlet/AFP via Getty Images


Twitter har nu låst upp New York Posts Twitter-konto efter två veckors nedstängning.

Tidningen fick sitt konto låst den 14 oktober efter att ha publicerat och delat artiklar om att Joe Bidens son, Hunter Biden, uppges vara inblandad i korrupta affärer med Ukraina.

”Informationskupp”

Enligt Twitter bröt New York Post mot bolagets policy vad gäller användarvillkor och ”hackning av material”.

Efter att tidningen publicerade artiklarna stoppade både Twitter och Facebook länkarna. New York Posts redaktör, Sohrab Ahmari, twittrade då att det handlar om ”en Stor Tech-informationskupp” och att det ”är digitalt inbördeskrig”.

”Jag, som redaktör för New York Post, en av landets största tidningar, kan inte publicera en av våra egna nyheter som beskriver korruption av ett stort partis presidentkandidat, Biden.”

Tidigare har Twitter sagt att tidningen kan använda kontot igen om man ser till att ta bort artiklarna om Hunter Biden. Men New York Post har vägrat.

På fredagen sade Twitter att man har reviderat sin policy vad gäller hackning av material, och tidningen ”kan nu twittra igen”.

Jim Kennedy, kommunikationschef för Mediekoncernen New Corp, säger i uttalande att upplåsningen är ”en viktig händelse för journalism och för pressfriheten”.

– Det finns hursomhelst inga bevis att dokumenten inte är autentiska, och den godtyckliga blockeringen av Post var en betydande händelse under en kritisk tid i dessa valtider.

– Det har också fått negativ inverkan gällande det kommersiella, men Posts personal var bestämda att princip ska segra och det har den.

Enligt New York Post har man fått 190 000 följare under de två veckorna när kontot var nedstängt.

”Vi är tillbaaaaaaaka”, twittrade tidningen på fredagen. Samtidigt hade man en bild på tidningens framsida där Twitters logga, en blå fågel flyger ut ur en bur med texten: ”Fri fågel! Twitter backar, låser till slut upp kontot efter Biden-bannlysning.”

Inlägget har delats över 40 000 gånger samtidigt som tweeten har fått över 129 000 gilla-markeringar.

Senatsförhör

Tidigare i veckan kallades Twitters vd, Jack Dorsey, och Facebooks vd Marc Zuckerberg, till ett senatsförhör efter anklagelser om censur.

Den republikanske senatorn Ted Cruz sade att de båda sociala mediejättarna ”fattade ett unilateralt” beslut om att blockera New York Post på grund av rapporteringen av Bidens affärer med det ukrainska gasbolaget Burisma Holdnings och ett bolag som är kopplat till det kinesiska kommunistpartiet (KKP).

Dorsey nekar till Cruz anklagelser om att Twitter censurerar tidningen eller andra medier. I stället säger han att de måste hålla sig till bolagets ”användarvillkor”.

– Mr. Dorsey, vem i h…te valde dig och utsåg dig som chef för vad medier tillåts att rapportera och vad det amerikanska folket tillåts att höra. Och varför envisas du med att uppföra dig som en stor demokratisk stödkommitté som tystar åsikter som går emot dina politiska åsikter?, sade Cruz.

– Vi gör inte det. Det är därför som jag började i det här förhöret med att uppmana om mer transparens. Vi insåg att vi behöver blir mer förtroendeingivande. Vi insåg att det behövs mer ansvarsskyldighet för att visa våra intentioner och att visa resultaten. Så jag tar till mig oron och erkänner den, men vi vill fixa det med mer transparens, svarar Dorsey.

Det var den 14 oktober som New York Post sade att man hade kommit över en dator och hårddisk tillhörande Hunter Biden. Datorn hade lämnats in till en datorverkstad i Delaware och ägaren påstår att den inte har hämtats ut. Efter det kontaktade han FBI som beslagtog datorn i december förra året.

Men innan han lämnade över datorn gjorde han en kopia av hårddisken och gav den till den tidigare New York-borgmästaren Rudy Giulianis advokat. Därefter ska Giuliani ha lämnat över den till New York Post.

Efter att tidningen publicerade avslöjandet om Bidens affärer hävdar han att Hunter Bidens advokat hörde av sig till honom och ville ha hårddisken tillbaka.

”Tvivelaktiga affärer”

Tidigare har det uppmärksammats i medier att Hunter Biden, samtidigt som hans far Joe Biden var vicepresident, gjorde tvivelaktiga affärer med Kina, Ryssland, Ukraina och Kazakstan.

Samtidigt har Joe Biden förnekat att han varit inblandad i sonens affärer, och han har sagt att han aldrig har talat med sin son om hans affärer utomlands.

I september publicerade en kommittéutredning en rapport där man skriver att Hunter Biden var inblandad i ”tvivelaktiga affärer”, något som Epoch Times tidigare har skrivit om. Enligt rapporten finns det uppgifter som ”visar samstämmiga, betydande och omfattande finansiella kopplingar” mellan honom och flera personer i hans familj samt personer kopplade till det kinesiska kommunistpartiet och Folkets befrielsearmé (PLA) ”såväl som andra utlänningar med tvivelaktiga bakgrunder”.

Enligt kommittén har Hunter Biden tagit emot 3,5 miljoner dollar från Elena Baturina, fru till den tidigare borgmästaren i Moskva, Yuri Luzhkov.

Samtidigt ska också Biden och hans kollega Devon Archer ha fått miljontals dollar i arvode ”från en korrupt ukrainsk oligark” när de satt i styrelsen i Burisma Holdings.

För två år sedan under ett möte med Council on Foreign Relations skröt Joe Biden om att han lyckades få den tidigare ukrainska presidenten Petro Porosheko att sparka deras riksåklagare Victor Shokin. Om inte så skedde skulle ett utlovat lån på en miljard dollar till Ukraina inte godkännas. Shokin var den som då var ansvarig för utredningen av Burisma Holdings samtidigt som Hunter Biden satt i styrelsen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.