Rapport: Joe Bidens son deltog i ”tvivelaktiga affärer”
USA:s tidigare president Barack Obama, tidigare vicepresidenten Joe Biden och hans son Hunter Biden under en basketmatch i Washington D. C. den 30 januari 2010. Foto: Alexis C. Glenn-Pool/Getty Images


Joe Bidens son, Hunter Biden, var inblandad i ”tvivelaktiga affärer” när hans far var USA:s vicepresident, enligt en ny senatskommittérapport.

Det är de båda republikanska senatorerna Chuck Grassley och Ron Johnson som har lett en kommittéutredning kring Hunter Bidens affärer när han satt i styrelsen i det ukrainska gasbolaget Burisma Holdings samtidigt som Joe Biden var USA:s vicepresident.

I rapporten skriver kommittén att man har kommit över uppgifter som ”visar samstämmiga, betydande och omfattande finansiella kopplingar kring och mellan Hunter Biden, James Biden, Sara Biden, Devon Archer och kineser kopplade till kommunistregimen och PLA [Folkets befrielsearmé] såväl som andra utlänningar med tvivelaktiga bakgrunder”.

James Biden är bror till Joe Biden, Sara Biden är gift med James Biden och Devon Archer är Hunter Bidens affärskollega.

Intressekonflikter

Enligt rapporten mottog Hunter Biden 3,5 miljoner dollar från Elena Baturina, fru till den tidigare borgmästaren i Moskva, Yuri Luzhkov.

Vidare skriver man att han ”betalade besökande kvinnor som var medborgare i Ryssland eller andra östeuropeiska länder och som verkar vara kopplade till en ’östeuropeisk prostitutions- eller människohandelsring’”.

Hunter Biden och Devon Archer, som var styrelsemedlemmar i Burisma Holdings, ska ha fått miljontals dollar i arvode ”från en korrupt ukrainsk oligark för deras deltagande i styrelsen”.

Kommittén säger att kopplingarna och de stora summorna som slussats mellan varandra inte bara väcker frågor om intressekonflikter utan också djup oro vad gäller säkerhetstjänst och utpressning.

Samtidigt ska också Obamaadministrationen känt till att Hunter Bidens deltagande i styrelsen var problematisk, men inte gjort något åt det, enligt rapporten.

Paul Rand vill se en brottsutredning

Talespersonen för Bidenkampanjen, Andrew Bates, säger i ett uttalande att utredningen är en attack mot det kommande valet och slöseri med skattebetalarnas pengar.

– En attack grundad i en för länge sedan motbevisad, hårdför konspirationsteori från högern som speglar att senator [Ron] Johnson själv är korrupt, och som senatorn nu uttryckligen har sagt att han utnyttjar för att rädda Donald Trumps omvalskampanj”.

Den republikanske senatorn Paul Rand säger till Fox News att han kommer att skicka över rapporten till justitiedepartementet.

– Vi vill se om det är en brottsutredning som är berättigad. Här är bevis. Titta på det. Ni är regeringens jurister, ni bestämmer om ni har tillräckligt för att åtala.

Riksåklagare fick sparken

Tidigare har Trump uppmanat den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Biden och hans sons affärer i Ukraina.

Under ett möte med tankesmedjan Council on Foreign Relations för två år sedan skröt Joe Biden om att han 2016 lyckades förmå den dåvarande ukrainska presidenten Petro Porosheko att sparka deras riksåklagare Victor Shokin. Annars skulle man neka en miljard dollar i lånegarantier.

Shokin var vid den tiden ansvarig för utredningen av Burisma Holdings samtidigt som Hunter Biden satt i bolagsstyrelsen.

I april förra året rapporterade The Hill att uppgifter från en amerikansk bank visade att hans bolag, Rosemont Seneca Partners LLC, mottog regelbundna banköverföringar från Burisma Holdings från våren 2014 till hösten 2015. Det rör sig om över tre miljoner dollar. Under den perioden var Joe Biden USA:s vicepresident.

Han förnekar att han använt sitt inflytande för att få riksåklagaren sparkad och säger att han och hans son inte har gjort något fel.

Shokin har emellertid berättat för en europeisk domstol under ed att han fick sparken på grund av att han vägrade lägga ned utredningen kring Hunter Bidens affärer.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.