Bidens gasbolag i Ukraina uppmanade Obamas administration att stoppa korruptionsanklagelser
På bilden syns USA:s tidigare president, Barack Obama, tidigare vice-presidenten Joe Biden och hans son, Hunter Biden. Foto: Mitchell Layton/Getty Images


Det ukrainska gasbolaget, Burisma Holdings, där Hunter Biden hade en styrelsepost, anklagas för att ha utövat påtryckningar mot Obamaadministrationen under valet 2016. Detta för att stoppa korruptionsanklagelser mot dem, visar en granskning som journalisten John Solomon har gjort.

I januari det året ska tidigare vice-presidenten Joe Biden, som är Hunter Bidens son, ha pressat Ukraina att sparka åklagaren Viktor Shokin, som utreder gasbolaget för korruption, något som Epoch Times tidigare har rapporterat om.

En månad senare ska en representant för Burisma Holdings i USA ha försökt få till ett möte med vice utrikesminister Catherine A. Novelli för att prata om korruptionsanklagelserna.

”Borde hjälpa till”

Prisbelönte journalisten John Solomon har fått tag i e-mailkorrespondens mellan de amerikanska tjänstemän som försökte få till mötet. Han såg att Hunter Bidens namn ”specifikt åberopades av [en] representant för Burisma som en orsak till att USA:s utrikesdepartement borde hjälpa till”.

I ett e-mail från den 24 februari 2016 mellan tjänstemän står det att läsa: ”I vår konversation begärde Karen Tramontano för Blue Star Strategies ett möte för att diskutera med U/S Novelli USG utlåtanden som anklagar Burisma (ukrainskt gasbolag) för korruption.”

Samtidigt noterade hon att två högt uppsatta amerikanska medborgare är kopplade till företaget (inklusive Hunter Biden som styrelsemedlem).

”Tramontano skulle vilja prata med U/S Novelli om att få en bättre förståelse hur USA bestämde sig för att företaget är korrupt”, står det att läsa i e-mailet.

”Enligt Tramontano finns det inget bevis på korruption, det har inte varit någon utfrågning eller åtal, och bevis i motsatt riktning har inte bedömts.” 

Vid den tiden var Novelli den högst uppsatta tjänstemannen som hade hand om internationella energifrågor för USA, konstaterar Solomon. Samtidigt understryker han att Tramontano arbetade som advokat för Blue Star Strategies, en Washingtonbaserad pr-firma som Burisma Holdings har anlitat för att stoppa korruptionsanklagelserna mot gasbolaget.

Skröt

“Tramontano och en annan Blue Star-anställd, Sally Painter, båda representanter för Bill Clinton-administrationen, samarbetade med New York-baserade brottsrättsadvokaten John Buretta för att ta hand om Ukraina-affärerna i slutet av 2016 och 2017”, skriver han.

Enligt email-korrespondensen var Tramontano och Novelli bokade för att möte den 1 mars 2016. Det är dock oklart om mötet verkligen ägde rum, enligt honom.

Hans uppgifter visar också att Devon Archer, som också var styrelseledamot i Burisma Holdings tillsammans med Hunter Biden 2014, bokade ett möte med utrikesminister John Kerry följande dag, den 2 mars. Det är oklart vad mötet handlade om. Archer och Hunter var kollegor på det amerikanska bolaget Rosemont Seneca Bohai LLC.

Ukrainas riksåklagare granskar nu de utredningar som lades ned mot det naturgasbolag som har kopplingar till Hunter Biden.

Tidigare har USA:s president Donald Trump uppmanat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda Joe Biden och hans sons affärer i Ukraina.

Trump och hans advokat Rudy Giuliani har upprepade gånger tagit upp Bidens påstådda affärer med Ukraina.

Under ett möte 2018 med tankesmedjan Council on Foreign Relations skröt Joe Biden om att han 2016 lyckades förmå den dåvarande ukrainska presidenten Petro Porosheko att sparka deras riksåklagare Viktor Shokin. Annars skulle man neka Ukraina en miljard dollar i lånegarantier.

Shokin var vid den tiden ansvarig för utredningen av Burisma Holdings samtidigt som Hunter Biden satt i bolagsstyrelsen.

”Jag fick sparken”

I april rapporterade The Hill att uppgifter från en amerikansk bank visade att hans bolag, Rosemont Seneca Partners LLC, mottog regelbundna banköverföringar från Burisma Holdings från våren 2014 till hösten 2015. Det rör sig om över tre miljoner dollar. Under den perioden var tidigare vice-presidenten Joe Biden den som gjorde affärer med Ukraina.

Han förnekar att han använt sin inflytande för att få riksåklagaren sparkad och säger att han och hans son inte har gjort något fel.

Shokin berättade dock för en europeisk domstol under ed att han fick sparken på grund av att han vägrade lägga ned utredningen kring Bidens affärer.

”Sanningen är att jag fick sparken på grund av att jag ledde en omfattande korruptionsundersökning mot Burisma Holdings, ett naturgasbolag i Ukraina, och Joe Bidens son, Hunter Biden, satt i bolagsstyrelsen”, skrev Shokin.

Enligt Reuters, som har intervjuat ett dussintals människor, inklusive styrelseledamöter och tidigare åklagare i Ukraina, var Bidens roll i Burisma Holdings att ge råd om det juridiska, finansiering av företag och strategi.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.