Facebook och Twitter anklagas för censur av negativ nyhet om Biden
Barack Obama, Joe Biden och hans son, Hunter Biden, under en basketmatch i Verizon Center i Washington D.C. den 30 januari 2010. Foto: Alexis C. Glenn-Pool/Getty Images


På onsdagen kom en tidning med ett avslöjande om att Joe Bidens son, Hunter Biden, uppges vara inblandande i korrupta affärer med Ukraina. Både Facebook och Twitter stoppade länkar till artikeln.

New York Post rapporterar att man har kommit över uppgifter från en dator som tillhör Hunter Biden. Enligt tidningen har han introducerat sin far till en toppchef på ett ukrainskt gasbolag. Detta ska ha skett mindre än ett år innan Joe Biden pressade ukrainska regeringstjänstemän att sparka en åklagare som utredde företaget.

Joe Biden har tidigare förnekat att han varit inblandad i sonens affärer då han ”aldrig har talat med min son om hans affärer utomlands”.

Under ett möte med tankesmedjan Council on Foreign Relations för två år sedan skröt Joe Biden om att han 2016 lyckades förmå den tidigare ukrainske presidenten Petro Porosheko att sparka deras riksåklagare Victor Shokin. Annars skulle man neka en miljard dollar i lånegarantier.

Shokin var den som då var ansvarig för utredningen av gasbolaget Burisma Holding samtidigt som Hunter Biden satt i styrelsen.

New York Post: ”Digitalt inbördeskrig”

Enligt New York Post har datorn och hårddisken tillhörande Biden tidigare lämnats in till en datorverkstad. Ägaren till verkstaden säger att datorn verkar ha glömts bort. Efter det meddelade han FBI som beslagtog datorn och hårddisken i december.

Innan han lämnade över datorn gjorde han en kopia av hårddisken och gav den till den tidigare New York-borgmästaren Rudy Giulianis advokat, Robert Costello. Därefter ska Giuliani ha lämnat över den till tidningen.

Efter att New York Post publicerade artikeln som avslöjade Bidens affärer med Ukraina stoppade både Twitter och Facebook länkarna.

”Det är en Stor Tech-informationskupp. Det här är digitalt inbördeskrig”, skriver tidningens redaktör Sohrab Ahmari på Twitter.

”Jag, som redaktör för New York Post, en av landets största tidningar, kan inte publicera en av våra egna nyheter som beskriver korruption av ett stort partis presidentkandidat, Biden.”

Även USA:s president, Donald Trump, kritiserar de båda sociala mediejättarna i ett inlägg på Twitter.

”Så förfärligt att Facebook och Twitter tog ned artikeln vad gäller ”Smoking Gun”-e-mejlen kopplade till Sömniga Joe Biden och hans son, Hunter.”

Den republikanske senatorn Josh Hawley uppmanar nu den federala valkommissionen (FEC) att utreda Facebook och Twitter för potentiellt in natura-bidrag till Bidenkampanjen.

Rapport: ”Tvivelaktiga affärer”

Bidenkampanjen säger i ett uttalande, enligt Politico, att New York Post har bedrivit oseriös journalistik genom att inte fråga dem ”om de kritiska elementen i den här artikeln”.

Samtidigt säger Bidenkampanjen att ”vi har gått igenom Joe Bidens officiella kalender från den tiden och inget möte som New York Post hävdar, ägde rum”.

I september konstaterade en rapport från en kommittéutredning att Hunter Biden varit inblandad i ”tvivelaktiga affärer”.

I den står det att man har kommit över uppgifter som ”visar samstämmiga, betydande och omfattande finansiella kopplingar” kring och mellan Hunter Biden och flera personer i hans familj och ”kineser kopplade till kommunistregimen och PLA [Folkets befrielsearmé] såväl som andra utlänningar med tvivelaktiga bakgrunder”.

Enligt rapporten ska Hunter Biden ha tagit emot 3,5 miljoner dollar från Elena Baturina, fru till den tidigare borgmästaren i Moskva, Yuri Luzhkov.

Hunter Biden och hans kollega Devon Archer, som båda var styrelsemedlemmar i Burisma Holdings, ska också ha fått miljontals dollar i arvode ”från en korrupt ukrainsk oligark för deras deltagande i styrelsen”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.