Naturvårdsverket kartlägger farliga PFAS-kemikalier sedan några år tillbaka. Nu har omkring 2 000 potentiella utsläppskällor identifierats - och regeringen förlänger uppdraget, rapporterar Vetenskapsradion.
Kemiskt framställda kolkedjor bundna till flouratomer, PFAS, som av naturen är i princip omöjliga att bryta ned, orsakar enligt flera studier skador på både djur och människor.
2013 blev det känt att dricksvattnet i Kallinge i Ronneby kommun innehöll höga halter av PFAS. Cirka 5 000 barn och vuxna tros ha fått i sig kemikalien. De drabbade stämde senare Ronneby Miljö och Teknik AB. Efter att miljöskandalen blivit känd tillsatte regeringen en kartläggning av den farliga kemikaliegruppen.
Nu har Naturvårdsverket fått uppdraget att fortsätta karläggningen. Information från myndigheter och företag pekar på 2 000 potentiella utsläppskällor.
– Om ett år ska vi rapportera mer i en lägesrapport, men jag tror att det kommer bli ett flerårigt arbete för att göra den här kartläggningen, säger handläggare Karin Norström till SR.
I USA har kemiföretaget Dupont nyligen dömts att betala motsvarande sex miljarder kronor till 3 500 personer som drabbats av att företaget förorenat dricksvatten.
(TT)