Skogsägare ska få ersättning om de inte kan avverka sin skog på grund av den fridlysta svampen bombmurkla.
Men LRF är oroat över att EU-direktiv kan trassla till frågan.
Den 1 februari kom Mark- och miljööverdomstolen med en dom som påverkar många skogsbrukare ekonomiskt. Om "pågående markanvändning avsevärt försvåras", som det heter i domen, av nationellt fridlysta arter ska skogsbrukare ersättas eller ges dispens.
Lantbrukarnas riksförbund (LRF) tycker domen är bra men ser en risk för att Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen tolkar den som att möjligheterna till ersättning och dispens inte ska gälla arter som är fridlysta enligt EU-direktiv.
– Man fick bakläxa på bombmurklan. Dock håller myndigheterna fast vid att man inte ska få ersättning om skogen inte kan brukas när det gäller fridlysta EU-arter. Samma princip, anser vi, borde gälla även EU-arterna, säger LRF:s ordförande Sven-Erik Hammar till TT.
Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket, säger i ett pressmeddelande att "sådana fall behöver utredas", vilket inte går hem hos LRF.
– Det blir en stor osäkerhet om man vet om man kan avvända sin skog eller inte. Signalen blir att skapandet av höga naturvärden blir en högekonomisk risk, säger Sven-Erik Hammar, som nu noggrant följer ett pågående mål om EU-skyddade fågelarter där frågan prövas igen.
(TT)
Fakta: Gräv inte utan tillstånd
Det är tillåtet att plocka de flesta vanliga blommor, bär och svampar i naturen.
Det är inte tillåtet att plocka fridlysta arter som orkidé, mosippa och bombmurkla.
Det är inte tillåtet att gräva upp plantor i naturen utan markägarens tillstånd.
Källa: Naturvårdsverket