Tuffa tider väntar Kristinehamn – tvingas spara 120 miljoner kronor
Kristinehamns kommun tvingas spara 120 miljoner kronor de kommande åren. Foto: Bengt A. Lundberg/Riksantikvarieämbetet


Kristinehamn kommer att få det tufft ekonomiskt de kommande åren. Kommunen måste minska kostnaderna med 120 miljoner kronor de närmaste åren för att få budgeten i balans. Det rapporterar SVT Nyheter Värmland.

Redan nu säger man att kommunen kommer att behöva dra ner på kostnaderna de kommande åren. Det är dock oklart var man ska ta pengarna ifrån.

Ser över fastighetsbeståndet

– Det är ett arbete som påbörjas nu med att ta fram underlag för var vi kan spara, säger Marie Oudin (M), kommunstyrelsens ordförande, till tv-kanalen.

I juni ska man ha lagt fram ett förslag till budget för de kommande tre åren. Innan dessa kommer man att noga gå igenom kommunens ekonomi.

Bland annat ser man ”över fastighetsbeståndet, vad som kan rivas eller säljas” eftersom tomma ”lokaler kostar ju också pengar”, säger Oudin.

Orsaken till att man tvingas till sparkrav är minskade skatteintäkter och statsbidrag på grund av åldrande befolkning, enligt kommunen. Samtidigt har man också ökade kostnader.

Ökad inflyttning

I kommunens ”Budgetplan för 2018–2020” skriver man att Kristinehamns befolkning har ökat de senaste åren med cirka 1 000 personer på grund av ökad inflyttning.

”Utmaningen för kommunen är att skatteintäkterna inte ökar procentuellt i den takt investeringsbehoven ökar. Detta innebär att kommunen måste göra noggranna prioriteringar för att kunna säkerställa en ekonomi i balans och se till att vi uppfyller den kommunala service som efterfrågas.”

– Det är bättre att ta tag i det tidigt så vi kan spara kontrollerat i stället för att tvingas till akuta åtgärder, säger Marie Oudin till SVT.

Många kommuner går back

Det är många kommuner runt om i landet som kommer att få det tufft framöver. Tidigare i oktober gick Norrköpings kommun ut med att man behöver 284 miljoner kronor inför 2019, vilket Folkbladet skrev om.

Samma månad skrev Sydsvenskan att Malmö stad tvingas till akuta besparingar på över 300 miljoner kronor.

I november rapporterade SVT att Luleå kommun tvingas till besparingar på 430 miljoner kronor.

Till följd av att en tuff ekonomisk situation väntar på många håll runt om i landet kommer 58 kommuner att få höjd skatt 2019, något som Skattebetalarna skrev om.