Härnösands kommun har tidigare i en rapport konstaterat att man går back, vilket Epoch Times har skrivit om. Kommunstyrelsen konstaterar nu att man tvingas till kraftiga besparingar. Det är framför allt äldreomsorgen som kommer att drabbas.
SVT rapporterade för två veckor sedan att ekonomichefen under oktober varit tvungen att låna 20 miljoner för att klara de löpande åtgärderna.
Kommunens likviditet har till största delen befunnit sig under nollstrecket under 2018. Det har inneburit att man löpande har använt checkräkningskrediten för att klara de kortfristiga kostnaderna. Hela checkräkningskrediten om 100 miljoner kronor har använts.
”Med anledning av detta har förvaltningscheferna tillsammans med kommundirektören och ekonomichefen inlett ett arbete att se över hur kostnaderna kan minskas för att dämpa lånebehovet under 2019”, konstaterade ekonomiavdelningen i en rapport.
Den 22 november kommer socialnämnden att hålla sammanträde där man kommer att besluta vilka åtgärder som man ska göra för att klara budgetramen för 2019.
– I arbetet med förslagen har vi bland annat använt år 2015 som en jämförelse. Alltså innan socialnämnden fick de statliga medlen för extra bemanning inom äldreområdet och ersättning för ensamkommande barn, säger Agneta Nordström, förvaltningschef på socialförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Man skriver vidare att kommunen ”behöver anpassa verksamheterna efter att dessa medel minskat”. Man har gått igenom alla delar av förvaltningens verksamhet och även fört dialoger med fackliga organisationer om vilka åtgärder som behöver vidtas.
Ett av de förslag som nämnden tänker besluta om är en successiv avveckling av Ugglans demens- och äldreboende. Flera tjänster kommer också att avvecklas. Det rör sig om ett antal aktivitetsledare, en flyktingsamordnare och en biståndshandläggare.
Vidare tänker man besluta om att ta bort två tjänster inom individ- och familjeomsorg och en tjänst som gruppledare inom hemtjänsten. Matsalarna till två servicehus kommer också att avvecklas.
Härnösandsbon, Acke Näslund, har startat ett upprop på Facebook för att samla in namnunderskrifter. 520 personer har redan skrivit på.
– Vi kommer att överlämna protestlistorna till kommunalrådet Andreas Sjölander. Och hoppas förstås att politikerna ändrar på förslaget. Det är politikerna som har slösat bort pengarna på dåliga beslut och inte vi, säger han till Allehanda.