Trumps säkerhetsrådgivare: Kina är århundradets hot
USA:s president Donald Trump tillsammans med hans säkerhetsrådgivare Robert O’Brien vid Los Angeles internationella flygplats den 18 september 2019. Foto: Nicholas Kamm/AFP via Getty Images


USA:s president Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare Robert O’Brien säger att Kina är århundradets hot. Han anklagar samtidigt landet för att ha stulit covid-19-vaccin från väst, rapporterar Reuters.

Tidigare har Trump anklagat det kinesiska kommunistpartiet (KKP) för att dra fördel av handeln. Han har också anklagat regimen för att inte ha berättat sanningen bakom KKP-virusets, som han kallar ”Kina-smittan”, utbrott.

Cyberspionage

I ett tv-sänt tal på onsdagen riktat till brittiska och amerikanska underrättelseofficerare sade O’Brien att Kina är en rovlysten statsmakt som förtrycker sina medborgare och försöker hota både sina grannländer och västerländska makter.

Han säger att ”KKP försöker dominera alla områden och sektorer” och ”planerar att monopolisera alla industrier som är viktiga för det 20:e århundradet”.

– Nu senast har Folkrepubliken Kina använt cyberanpassat spionage för att rikta in sig mot företag som utvecklar covid-vacciner och -behandlingar i Europa, Storbritannien och USA samtidigt som man betonar behovet av internationellt samarbete, sade han i det tjugo minuter långa talet, enligt Reuters.

”Ohållbara lån”

Robert O’Brien sade också att Kinas Belt and Road-projekt handlar om att erbjuda fattiga länder ”ohållbara lån” för att bygga skrytprojekt genom att använda sig av kinesiska bolag och arbetare.

– Dessa länders beroende av kinesiska skulder leder till att deras suveränitet undergrävs och man har inget annat val än att hålla sig till partilinjen vad gäller omröstningar i FN och … andra frågor.

Han sade också att Kinas svar på KKP-virusets utbrott har ”raderat alla kvardröjande tvivel om dess intentioner”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.