USA:s president Donald Trump twittrade den 20 juni att Kina och dess ledare Xi Jinping ”försökt” men misslyckats att lösa den pågående kärnvapen- och missilkrisen med Nordkorea.
Trumps ord kommer ett par månader efter att han mötte Xi på sitt residens Mar-a-Lago i Florida, där de båda ledarna diskuterade de nordkoreanska provokationerna. Nordkorea, under den 33-årige Kim Jong-un, har drivit vidare ett aggressivt robot- och kärnvapenprogram som sattes igång under landets förre diktator, Kim Jong-il.
Nordkorea har länge trotsat det internationella trycket mot dess vapenutveckling. Tidigare i år detonerade man sin femte och hittills mest kraftfulla atombomb, och har genomfört många robottester både före och efter Trump och Xi möttes.
Trumps tweet kom dagen efter att den 22-årige amerikanen Otto Warmbier avled. Warmbier besökte Nordkorea, och greps och dömdes till 15 års fängelse för att ha stulit en propagandaaffisch. Han släpptes till USA efter att ha fallit i en koma som han aldrig vaknade upp ur.
Trumps senaste kommentar är den senaste i en lång rad om Nordkorea och Kinas roll i hanteringen av den isolerade grannen. Innan mötet mellan Trump och Xi i Florida hade Trump kritiserat Kina för att inte samarbeta med USA och de internationella ansträngningarna för att få kontroll på den nordkoreanska regimen. Senare nådde han ett samförstånd med Xi, och uttryckte hoppfullhet, samtidigt som han medgav att relationerna mellan Kina och Nordkorea var mer komplicerade än han insett.
Kina är Nordkoreas enda stora handelspartner och primära källa till materiell hjälp. Kina har uttalat sitt stöd för FN:s sanktioner mot Nordkorea för att strypa kärnvapen- och robotutvecklingen. Kineserna har blockerat Nordkoreanska koltransporter, stramat åt gränskontrollen och under uppmärksammade former straffat åtminstone en affärsidkare som försett Kim-regimen med material till kärnvapenutvecklingen.
Men de politiska falangstriderna, och de därtill hörande ideologiska oenigheterna och affärsintressena kan göra det svårt för Kinas centrala ledning att driva igenom en sammanhängande policy när det gäller Nordkorea. Korruptionen är omfattande i kinesiska företag, särskilt de i nordöstra delen av landet, vid gränsen mot Nordkorea, och det är ett område som befunnit sig i ekonomisk nedgång ända sedan slutet på kalla kriget.
Många av Xi Jinpings politiska rivaler har kopplingar till den nordkoreanska ledningen, och de har stor makt över de mer informella maktnätverken i den kinesiska regimen i nordost.