Tropisk natt följdes av kraftigt åskoväder
Kraftig åska och häftiga skyfall på flera håll i landet. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Elva platser i Sverige hade natten till söndag en tropisk natt, vilket enligt SMHI är ovanligt i slutet på sommaren.

Samtidigt drog åska och kraftigt regn fram på flera håll i landet på söndagen.

En tropisk natt uppmättes vid elva väderstationer i Sverige natten mot söndagen: Karlskrona, Malmö, Utklippan, Falsterbo, Skillinge, Ölands norra och södra udde, Hanö, Hörby, Skurup och Karlshamn.

– För att vara så här sent på säsongen får man säga att det är ovanligt, säger Alexandra Olsson, meteorolog vid SMHI.

En tropisk natt innebär att temperaturen inte sjunker under 20 grader på hela natten. Det senaste datumet som en tropisk natt har uppmätts på under september är den 5 september, det skedde 2002 på Ölands norra udde.

Även delar av Svealand och Norrland hade höga temperaturer under natten, och värmen höll i sig på flera håll i landet på söndagen. I Målilla uppmättes 28,1 grader och Visby flygplats och Horn hade båda 27,6 grader.

Den varma, fuktiga luften har även lett till kraftiga åskoväder i delar av landet. En klass 2-varning för mycket kraftig åska utfärdades i Östergötland på söndagseftermiddagen och SMHI varnade för strömavbrott och problem med telefonnätet. Varningen togs bort några timmar senare och vid 18-tiden hade åskan fortsatt norrut.

– Det har börjat mattas av sakteligen, men det ligger fortfarande kvar en del åska i Kalmar, i Sörmland och vidare upp längs Norrlandskusten. Åskan rör sig åt nordost, säger Tobias Palmblad vid SMHI.

(Sofia Sundström/TT)
(Malin Johanson/TT)