Tusentals strömlösa efter åskoväder
Flera åskoväder har dragit fram över Östergötland och orsakat strömavbrott för tusentals hushåll. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Kraftigt åskoväder med många blixtnedslag till följd har gjort tiotusentals hushåll i Östergötland strömlösa och satt räddningstjänsten i arbete:

– Vi är nog uppe i 50 larm nu, säger Lennart Ågren, operatör i Östra Götaland.

Ovädret med åska och kraftigt regn drog redan på onsdagen in över Blekinge och upp över landet. Men det var först på kvällen som det blev så pass kraftigt att tiotusentals hushåll i Östergötland blev strömlösa efter en rad blixtnedslag.

Enligt elleverantören Eons hemsida var drygt 37 000 hushåll strömlösa i området vid 01.30-tiden. Strax efter klockan fyra var antalet nere på drygt 19 000.

– Det har pågått hela kvällen mer eller mindre. Först får ovädret dra undan så att vi kan felsöka i trygg miljö, säger Lena Berglund vid Eons pressjour.

Ingen prognos

Eon hade under natten ingen prognos för när elen kunde vara tillbaka hos alla kunder.

– Ibland kan det gå fort, man kan koppla om elen. Men det beror helt på vad det är för fel man upptäcker. De jobbar intensivt och vi har ökad beredskap sedan i går, säger Berglund.

Även räddningstjänsten har haft mycket att göra. Vid tretiden på natten hade de sammantaget fått in omkring 50 larm sedan ovädret drog in.

– När det åskar så här mycket är det ganska normalt, men vi blev nog lite överraskade över hur mycket det åskade, säger Lennart Ågren, operatör vid räddningstjänsten Östra Götaland.

Trots de många larmen har ingen brand konstaterats. Trettio av larmen har varit automatlarm och i övrigt har bränder i naturen släckts av regnet. Några av larmen har kommit från hus där blixten slagit ner och det har luktat bränt.

Hundratals nedslag

Enligt SMHI hade mellan 600 och 700 blixtar slagit ned i Östergötland under en tvåtimmarsperiod under natten.

– Det är en hel del. Man kan säga att det är mycket. Det är ett kraftigt oväder, lite mer än vanligt, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog vid SMHI.

Enligt honom har stråket av åskoväder börjat röra sig norr ut upp över Västmanland och södra Dalarna. Men ett nytt oväder är redan på väg in över Östergötland.

– Det kan bli ett kortare uppehåll men sedan kan det komma lite till från Kalmar län, säger han.

(Johanna Engman/TT)