Tre personer rymde från Migrationsverkets förvar


Ett stort pådrag pågår efter att tre personer under torsdagsmorgonen lyckades rymma från Migrationsverkets förvar i Kållered, skriver Expressen.

Två personer med en yxa slog sönder en ruta till förvaret utifrån. De förde med sig en person och klättrade sedan över ett staket, skriver polisen på sin webbsida.

– De förde med sig en person ut och i samband med det passade ytterligare två på att smita, säger Per Sahlgren, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, till tidningen.

Det var på tidigt på torsdagen som personal på Migrationsverket i Kållered slog larm om ett fritagningsförsök. Två personer utifrån tog sig fram till byggnaden till förvaret och slog sönder en ruta med en yxa och kunde därmed tag ut en person. Ytterligare två personer smet i samband med händelsen.

Fyra polispatruller och två ambulanser skickades till platsen. Per Sahlgren säger att någon har slagit sig in med en yxa.

Samtidigt säger han att ingen i personalen har hotats och ingen är heller skadad. I nuläget rubricerar man händelsen som skadegörelse, då han säger att det är ”inget brott att rymma”.

Polisen har under morgonen sökt med spårhund i området kring Migrationsverkets lokaler i Kållered.

Migrationsverket säger till Expressen att man inte har någon kommentar till händelsen men att man tittar närmare på vad som har hänt.

I april hade Migrationsverkets förvar i Kållered en uppmärksammad rymning då 14 personer lyckades ta sig ut via ett uppbrutet fönster i en datasal.

Mardin Baban, presskommunikatör på Migrationsverket, säger att det är för tidigt att säga om det finns ett samband med den tidigare rymningen.

Expressen skriver att det på förvaret i Kållered finns personer som väntar på att utvisas från Sverige.

I april lyckades nio personer också rymma från Migrationsverkets förvar i Flen.

Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, riktar hård kritik mot de senaste rymningarna. Till Expressen säger han att man inte kan ”ha svängdörrar på vare sig förvar eller fängelser” och han menar att ”både Migrationsverket och Kriminalvården måste förstärka sitt säkerhetsarbete”.

Enligt Billström ska det inte vara möjligt att kunna avvika från Migrationsverkets förvar.

– Där sitter människor som fått beskedet att de inte får vistas i Sverige. De vistas här olagligt och de ska lämna Sverige, säger han till tidningen.

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?