Tranorna samlas för avfärd
Hornborgasjön
I dagarna har tranorna samlats för att flyga söderut dit de tar med sig de flygkunniga ungarna. Den 7 oktober var det 10 220 tranor vid sjön. Foto: Jenny Ljungkvist


I den rosafärgade skymningen flyger tranorna in mot Hornborgasjön för att sova. Som skydd mot räven står de och sover i vattnet. Snart är det dags för avfärden söderut.

Det är en klar höstkväll. Solen har precis gått ner och skymningen har stilla brett ut sig över markerna. Fågellivet sjuder men på ett mera rofyllt sätt än på våren. Vid borden sitter fågelskådare med tubkikare, iklädda varma höstkläder. Tysta kikar de ut över det vidsträckta våtmarksområdet. Det doftar höst och över himlen flyger sex vita, skimrande fåglar.

I höst har länsstyrelsen anordnat tre trankvällar vid Hornborgasjön. Den 7 oktober är Epoch Times med och spanar, samt lyssnar på ett föredrag som hålls av naturumföreståndaren Sofie Stålhand.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!