Trädgårdmästaren Ove Hallberg svarar tillsammans med Elsie Knutsson på läsarnas frågor om trädgårdsskötsel.
Löss i fruktträden är inte kul. Men vad gör man när kemiska bekämpningsmedel inte lockar? Trädgårdsmästaren tipsar om att vara envis med en hård stråle vatten, men att behandla växterna på ett mjukt sätt.
Fråga: Vi har päron och plommonträd invid huset på framsidan. De är fulla med löss och lockar därför till sig massor med myror. Vad kan vi göra för att få bort dem? Vi vill helst inte använda några gifter eller andra miljöfarliga metoder.
Tack på förhand
Svar: För att få bukt med i första hand bladlössen brukar en hård stråle kallt vatten från en vattenslang med munstycke hjälpa bra om man startar tidigt, så snart fruktträden fått fullt utvecklade blad. Man sprutar först en gång, och upprepar igen efter fem minuter – då brukar lössen släppa lättare. Upprepa behandlingen två gånger per vecka tre veckor i sträck, och spruta så hårt det går utan att de växande skotten tar skada. Får man bort större delen av lössen, kommer inte myrorna.

Bladluskoloni. Foto: Sanjay Ach/CC BY-SA 3.0
Myror gillar inte heller kallt vatten, så genom att spruta kallt vatten avskräcker man dem från att bygga bo där tidigt på våren och försommaren.
Var snäll mot växterna
Börja och sluta proceduren med en mjuk dusch över hela trädet. Man får inte glömma att umgås på ett mjukt och fint sätt med sina växter i trädgården. Då mår både du och växten bra.
Om man skulle råka få in sköldlöss i ett växthus, ska man dock vara tacksam för eventuella myror, för de är det enda som effektivt tar död på denna typ av ohyra.

Vaxtäckta sköldlöss. Foto: Fir0002/CC BY-SA 3.0
Som komplement till att spruta med kallt vatten kan man också spruta med såpvatten, en gammal och beprövad metod. Det dödar inte lössen, men det gör att deras ”sittplats” på trädet blir mindre behaglig, och både lössen och deras klibbiga avföring lossnar lättare när man sedan sprutar med vatten.
Man blandar 10-20 ml vanlig flytande grön såpa med tio liter ljummet vatten. I en del ekologiska skrifter förordar man också en blandning med såpsprit, men det är inte helt säkert att späda skott tål det, så det är nog säkrast att inte använda sprit mot löss. Annars är alkohol tillåtet i ekologisk odling.
Ge trädet extra energi
Ohyra och svampsjukdomar får lättare fäste på träd som inte är i helt god kondition. Därför kan det vara bra att stärka trädets eget försvar mot detta. Det gör man bäst genom att ge lite lagom med gödning och även vatten om växtplatsen är torr eller det blir långvarig torka när de nya blad- och blomskotten börjar växa på våren. Om trädet står i en gräsmatta får man ta till spaden och öppna en glipa i gräset inom en meters radie från stammen, gärna på två ställen och ca 25 cm djupt.
Där lägger man i en lagom dos Algomin-Krav och vattnar så det löser upp sig. Till ett litet fruktträd är det lagom med någon tesked gödning på varje ställe, medan ett större träd kan få en rågad matsked. På de ställen där man lagt gödningen kan man sedan vattna rejält en gång i veckan i tre veckor i följd, så att trädet får lite hjälp på vägen. Ofta tar vi bara för givet att trädet ska blomma och ge fina frukter varje år. Att det är en energikrävande process tänker vi inte på.
Med vänliga hälsningar
Ove Hallberg och Elsie Knutsson
Obs! Artikeln är återpublicerad och det finns inte längre möjlighet att ta emot läsarfrågor.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.