De frukter och grönsaker som vi är så bekanta med har inte alltid sett ut som de gör nu. Faktiskt har de inte alltid smakat likadant heller. Persikan smakade till exempel ”jordig, sötsur och lite salt” för några tusen år sedan.
Människor har ägnat sig åt växtförädling – alltså att odlarna väljer ut exemplar med önskvärda egenskaper och använder sig av dessa som utsäde – i tusentals år.
De första bananerna odlades troligen för omkring 7 000 år sedan i Melanesien, det område i Stilla havet som omfattar Nya Guinea och ett antal mindre ögrupper nordost om Australien. De odlades även i Sydostasien och senare i Afrika.

En omogen vildbanan med stora, hårda kärnor. Foto: Warut Roonguthai/CC BY-SA 3.0
Moderna bananer kommer från två olika sorter – ädelbanan, Musa acuminata, och balbisbanan, Musa Balbisiana. Hybriden mellan dessa har blivit till den moderna banan vi har i dag.

Dagens bananer som säljs i våra butiker.
De tidigaste morötterna tros ha odlats i Persien, och det tidigaste omnämnandet av dem kommer från 900-talet. De tros då ha varit vita eller lila.

Vildmorot. Foto: Creative Commons
Under århundradenas lopp miste de sin lila färg och fick sin nuvarande.

Franska ekologiska morötter. Foto: Fred Tanneau/AFP/Getty Images
En målning av 1600-talsmålaren Giovanni Stanchi visar en vattenmelon som ser lite annorlunda ut än dagens meloner.

Foto: Creative Commons
Enligt National Geographic har vattenmeloner odlats i 5 000 år. Tydligen gillade de gamla egyptierna dem.
”Den läckra vattenmelonen har ökat i storlek från 50 till 660 mm i diameter”, skriver kemisten James Kennedy på sin blogg. ”Medan de gamla ’vilda vattenmelonerna’ inte vägde mer än 80 gram, så kan moderna vattenmeloner väga mellan två och åtta kilo i affären.”

Foto: Creative Commons
Majs är kanske den gröda som förändrats allra mest. James Kennedy skriver att naturlig majs, som började odlas omkring 7000 f Kr, var torr som en potatis.

Foto: Public Domain
Majs är i dag tusen gånger så stor som den var då, och mycket lättare att både odla och skala. Dessutom innehåller den betydligt mer socker. Europeiska kolonisatörer som kom till Amerika på 1400-talet har haft stor betydelse för de här förändringarna.

Foto: Philippe Huguen/AFP/Getty Images
Även persikan har förändrats avsevärt under de senaste 6 000 åren.
Persikor var tidigare små frukter där kärnan var en betydligt större del av hela frukten. Persikor odlades 4000 f Kr i Kina, och smakade ”lite som linser”, enligt James Kennedy.

Foto: Rebecca Siegel/Flickr/CC BY 2.0
”Efter att de vilda persikorna domesticerades på 4 000-talet f Kr valde bönderna ut frön från de godaste frukterna och planterade dessa. De skötte om träden i tusentals år, och frukterna blev större och saftigare för varje generation. Efter 6 000 år med artificiellt urval var persikan 16 gånger så stor, 27 % saftigare och 4 % sötare än sin vilda kusin, och hade kraftigt förbättrat sitt innehåll av näringsämnen som människor behöver för sin överlevnad”, skriver han.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.