Tortyr i Kina: ”De torterade mig tills jag bara ville dö”


”Det var bara tio dagar kvar till det kinesiska nyåret. Mina två barn var väldigt små”, säger Cao Suqin med tårar i ögonen när hon tänker tillbaka. ”Min familj slets sönder. Ett av mina barn sändes till min svärmor, det andra fick åka till min mamma. Jag sattes i fängelse.”

Cao som nu är 53 år berättar om början till det som skulle bli slutet av ett liv i det land där hon föddes och växte upp. Ett land vars regim vände sig emot henne när den insåg att dess ideologi inte skulle kunna hjärntvätta henne.

Cao övade den traditionella qigongmetoden Falun Gong, och precis som tiotals miljoner andra kineser som utövade metoden blev hon utsatt för förföljelse och tortyr. Kinas kommunistparti har förföljt den här gruppen människor i över 20 år, och det är en av de värsta förföljelsekampanjerna genom Kinas historia. 

När Falun Gong förbjöds i Kina begav sig Cao, som då var 33 år, till Peking för att berätta om metoden och sin tro, och avslöja de lögner som pumpades ut om Falun Gong på de statsstyrda medierna.

Men hennes aktiviteter gick inte obemärkt förbi, och den 8 november 1999 kidnappades hon från sitt hem och hölls i förvar på svältkost i 50 dagar tillsammans med många andra personer som utövade qigongmetoden.

Cao Suqin i Flushing, New York, i USA strax innan en Falun Gong manifestation den 20 juli 2019 - årsdagen av förföljelsens början för 20 år sedan.

Mindre än en månad efter det att hon släppts från fångenskapen, fängslades hon igen och skickades till ett tvångsarbetsläger. Under den 3 år långa tiden i lägret befann hon sig i samma cell som drogmissbrukare och prostituerade.

För att få samvetsfångar som utövar Falun Gong att ta avstånd från metoden och sin tro, anväder det kinesiska fängelsesystemet en taktik där  brottsfångar uppmuntras att misshandla, tortera och begå övergrepp på samvetsfångarna för att själva få kortare straff och andra förmåner. Cao berättar om några händelser i fängelset:

– När jag kom till arbetslägret blev jag slagen av de andra fångarna. Första gången var de elva stycken som kastade ner mig på golvet. De slog och sparkade mig.

– Poliserna låtsades som ingenting. Människor går till polisen för att få skydd. Men de skyddade mig inte, istället tittade de på när andra höll på att slå ihjäl mig.

– De [brottsfångarna] stack in hakformade nålar överallt i mina händer tills de svällde upp.

–  Ibland pressade de in mig i ett hörn och slog mitt ansikte och huvud. Ibland pressade några ner mig på sängen medan andra använde järntänger för att slå på mina knän och klämma ihop mina bröst. De torterade mig tills jag bara ville dö.

– En gång försökte de kasta ner mig från den andra våningen. Men mitt gälla skrik stoppade dem.

Tvångsarbete

Varje dag beordrades Cao att tillverka peruker på arbetslägret, och för att klara av dagskvoten tvingades hon jobba i upp till 18 timmar per dag.

När hennes syster en dag kom på besök chockades hon över Caos utmärglade tillstånd.

– På nätterna höll jag mig alltid vaken med vidöppna ögon … jag var så rädd för att någon skulle …

Polisen sade till Cao att hon skulle släppas om hon skrev på ett uttalande där hon tog avstånd från Falun Gong och sin andliga tro. De beordrade henne också att gå ut och övertyga andra att sluta utöva metoden.

– Jag frågade dem – Vad har jag gjort för fel? De svarade – Ge upp din tro, då är inget fel.

– Jag sade: Varför vill ni att jag ska ge upp min tro? Jag kommer aldrig att göra det, om ni så dödar mig. Det är tack vare min tro som jag kan vara en god människa.

– Jag skrev inte på några papper.

Aldrig fri 

När Cao släppts ut från arbetslägret fortsatte polisen regelbundet att trakassera henne.

Den 3 november 2006, just efter att hennes barn kommit hem igen, kom en grupp poliser och sparkade in ytterdörren.

– Väl inne uppförde de sig som gangsters. Barnen var skräckslagna.

Polisen genomsökte hennes hem efter sådant som kunde kopplas till Falun Gong, utan att ha några som helst papper som styrkte deras rätt till intrång. Efter genomsökningen krävde de att Cao skulle följa med till polisstationen.

Hon bad att få byta om från sitt nattlinne men poliserna vägrade och sade att hon skulle släppas efter ett kort förhör.

Isället körde de henne till ett interneringscenter.

– Männen som var där slet i mitt nattlinne … det kändes fruktansvärt.

– När jag var ung älskade jag mitt land. Jag älskade kommunistpartiet, säger Cao. Men sedan …

På bara några år hade Caos rosenröda bild av sitt hemlands regering för alltid spruckit. Till slut sade hennes man: ”Du borde ge dig av. Om du stannar kommer de aldrig att sluta förfölja dig”.

Den 9 mars 2019 kom Cao till USA.

– Jag ringde min man och han sade bara: ”Så länge Falun Gong förföljs får du inte komma tillbaka. Berätta istället vad som pågår i Kina för människorna där du är.”

1999 inledde det kinesiska kommunistpartiet en landsomfattande förföljelse av Falun Gong (också kallad Falun Dafa), en traditionell andlig qigongmetod som grundar sig på de universella principerna sanning, godhet och tålamod, och som uppmuntrar till en hög moral och karaktär. Falun Gong blev snabbt enormt populär i Kina från tidigt 1990-tal, med mellan 70 och 100 miljoner människor som utövade metoden enligt regimens egna undersökningar.

På den dåvarande kommunistpartiledaren Jiang Zemins order skapades en specialstyrka kallad 610-byrån (likt ett Gestapo) vars enda syfte var att koordinera och genomföra förföljelsen av Falun Gong-utövare. 610-byrån är verksam än idag.

De statliga nyhetsmedierna i Kina beordrades att dygnet runt sända ut falsk och svartmålande propaganda om Falun Gong i syfte att vända den allmänna opinionen mot metoden. De här medierapporterna spreds via den statsstyrda kinesiska nyhetsbyrån Xinhua även till västerländska medier, vilka inte insåg att de förde vidare desinformation när de publicerade dem.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss