Tankesmedja: Förbjud samarbete med Kinaskolor
En tankesmedja i Australien pekar ut 115 kinesiska universitet som australiska lärosäten bör förbjudas att samarbete med eftersom de har nära band till Kinas militär. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT-arkivbild


Flera incidenter på senare tid har gjort förhållandet mellan Kina och Australien ansträngt. Nu pekar en tankesmedja i Australien ut drygt 100 kinesiska universitet som australiska lärosäten bör förbjudas att samarbete med.

Med offentliga uppgifter som bas varnar tankesmedjan Australian Strategic Policy Institute (Aspi) i en rapport för 115 kinesiska universitet med nära band till landets militär eller kopplingar till brott mot mänskliga rättigheter.

– Dessa band är så allvarliga att australiska universitet bör förbjudas att inleda forskningssamarbeten med dessa kinesiska lärosäten, säger analytikern Alex Joske på Aspi.

Det finns en växande risk för att samarbeten med kinesiska universitet kan utnyttjas av kinesiska armén eller säkerhetsorganen för övervakning, människorättsöverträdelser eller militära syften.

Utländska studenter tillför omkring 230 miljarder kronor till den australiska ekonomin varje år, och en tredjedel kommer från kinesiska studenter.

Mer aggressivt Kina

Australiska regeringen är oroad över att Kina ska använda sin ekonomiska tyngd för att skaffa sig inflytande över universitet i Australien. De australiska universiteten lovade i sin tur tidigare i november att de ska ta med risken för militära kopplingar när de överväger vilka lärosäten de ska inleda samarbeten med.

Förhållandet mellan Peking och Canberra har förmörkats avsevärt på grund av australisk oro över den mer aggressiva kinesiska politiken i Stillahavsregionen.

Dessutom har flera vittnesmål och avslöjanden kommit på senare tid om försök av Kina att blanda sig i Australiens inre angelägenheter.

Död i hotellrum

Duncan Lewis, chef för Australiens säkerhets- och underrättelsetjänst (Asio), sade i förra veckan att Kina bedriver ett lömskt arbete för och skaffa sig inflytande i politiken, statsförvaltningen, näringslivet och mediebranschen.

Bland annat utreder Asio misstankar om att kinesiska agenter har försökt att rekrytera en kinesisk-australisk affärsman som spion och få honom att ställa upp i parlamentsvalet i Australien.

Mannen ska ha larmat Asio om försöket men i mars hittades 32-åringen död på ett hotellrum, och polisen har inte lyckats fastställa dödsorsaken.

Peking har nekat till alla anklagelser och sagt att Australien har antagit en "kalla kriget-mentalitet".

(TT-Reuters)