Kina stoppar två svenska filmer
Kinesiska myndigheter har stoppat två svenska filmer i Kina. Foto: Bilbo Lantto/Epoch Times-arkivbild


Tidigare har SVT Kulturnyheterna rapporterat att den delvis svenskproducerade dokumentärfilmen ”Cold Case Hammarskjöld” inte får visas i Kina. Nu skriver Expressen att även filmen ”Blott Sverige svenska komedienner har” stoppats.

Nisti Stêrk, som har skrivit manus och producerat den sistnämnda filmen, var på en filmfestival i Kina förra veckan för att visa och berätta om den.

Hon fick visa filmen i Peking som planerat. Men när den skulle visas på ett universitet i Shenyang hade man stoppat arrangemanget. Hon säger till tidningen att myndigheter ”hade avbokat för att de hade hört om den här Sverige-Kina-konflikten”.

Senare på kvällen kunde filmen visas på ett kulturhus. Sedan fick hon höra att ägarna hade tagits in på förhör under natten och blivit utskällda.

Tanken var att det skulle bli fem visningar och tre så kallade masterclasses. Det slutade med att tre av tillfällena fick ställas in.

– Jag fick veta att det var på grund av relationerna mellan Kina och Sverige efter det som hände med kulturministerns prisutdelning, säger hon till Expressen.

Den 15 november delade Sveriges kulturminister Amanda Lind ut Tucholskypriset till den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai.

Kinas ambassadör i Stockholm, Gui Congyou, har tidigare hotat med att Sverige kommer att drabbas av ”konsekvenser” om priset delas ut. Han har också hotat att Amanda Lind inte längre skulle vara välkommen till Kina om hon medverkar i prisutdelningen som Svenska PEN låg bakom.

Den svensk-danska dokumentären ”Cold case Hammarskjöld” stoppades från att visas på Hainan Island Film Festival.

– Det här visar att Kina inte är ett demokratiskt land och att man på det här sättet inför censur mot filmer är oerhört tråkigt. Det är tråkigt för oss, men det är också tråkigt för den kinesiska publiken, säger Andreas Rocksén, filmens svenska producent, till SVT:s Kulturnyheterna.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.