loadingKörsbärstomater kan vara orsaken till salmonellautbrottet, enligt flera läkare, men det har ännu inte gått att fastslå. Foto: Jessica Gow/TT-arkivbild
Körsbärstomater kan vara orsaken till salmonellautbrottet, enligt flera läkare, men det har ännu inte gått att fastslå. Foto: Jessica Gow/TT-arkivbild
Inrikes

Tomater kan ligga bakom salmonellautbrott

Epoch Times

Ett 50-tal personer har drabbats i ett salmonellautbrott som sträcker sig över elva regioner i Sverige.

Många av de drabbade uppger att de ätit körsbärstomater.

Personerna har insjuknat från slutet av augusti till mitten av september. Merparten av dem är bosatta i Västra Götaland, Jönköping, Halland och Dalarna. De drabbade är i alla åldrar, men fler kvinnor än män har insjuknat, enligt Folkhälsomyndigheten som samordnar utredningen för att hitta smittkällan.

– Vi har analyserat bakteriernas arvsmassa och sett att fallen hänger ihop, de har ett gemensamt ursprung i hur de smittats, säger Anneli Carlander, chef på enheten för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten, till TT.

En teori är att personerna har insjuknat efter att ha ätit körsbärstomater som burit på salmonellabakterier.

– Tomater och körsbärstomater är ett av flera livsmedel som är misstänkta, men vi är inte där ännu att vi kan peka ut ett livsmedel. Nu jobbar vi med att intervjua de drabbade för att försöka hitta minsta gemensamma nämnare, säger Carlander.

Anneli Carlander säger att det är för tidigt att uttala sig om huruvida utbrottet har avstannat eller inte, men hon konstaterar att koncentrationen av fallen finns i början av månaden.

Folkhälsomyndighetens generella råd för att undvika salmonellabakterier i livsmedel är att upprätthålla en god hand- och kökshygien, att skölja frukt och grönt och se till att kött är genomstekt.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingKörsbärstomater kan vara orsaken till salmonellautbrottet, enligt flera läkare, men det har ännu inte gått att fastslå. Foto: Jessica Gow/TT-arkivbild
Körsbärstomater kan vara orsaken till salmonellautbrottet, enligt flera läkare, men det har ännu inte gått att fastslå. Foto: Jessica Gow/TT-arkivbild
Inrikes

Tomater kan ligga bakom salmonellautbrott

Epoch Times

Ett 50-tal personer har drabbats i ett salmonellautbrott som sträcker sig över elva regioner i Sverige.

Många av de drabbade uppger att de ätit körsbärstomater.

Personerna har insjuknat från slutet av augusti till mitten av september. Merparten av dem är bosatta i Västra Götaland, Jönköping, Halland och Dalarna. De drabbade är i alla åldrar, men fler kvinnor än män har insjuknat, enligt Folkhälsomyndigheten som samordnar utredningen för att hitta smittkällan.

– Vi har analyserat bakteriernas arvsmassa och sett att fallen hänger ihop, de har ett gemensamt ursprung i hur de smittats, säger Anneli Carlander, chef på enheten för övervakning och samordning på Folkhälsomyndigheten, till TT.

En teori är att personerna har insjuknat efter att ha ätit körsbärstomater som burit på salmonellabakterier.

– Tomater och körsbärstomater är ett av flera livsmedel som är misstänkta, men vi är inte där ännu att vi kan peka ut ett livsmedel. Nu jobbar vi med att intervjua de drabbade för att försöka hitta minsta gemensamma nämnare, säger Carlander.

Anneli Carlander säger att det är för tidigt att uttala sig om huruvida utbrottet har avstannat eller inte, men hon konstaterar att koncentrationen av fallen finns i början av månaden.

Folkhälsomyndighetens generella råd för att undvika salmonellabakterier i livsmedel är att upprätthålla en god hand- och kökshygien, att skölja frukt och grönt och se till att kött är genomstekt.

(TT)

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024