Antalet fall av harpest skjuter i höjden. Och det är en väldigt snabb ökning under en kort period enligt Folkhälsomyndigheten.
Myndighetens senaste statistik visar att 690 fall av harpest har rapporterats hittills i år. Framför allt har regioner i Mellansverige drabbats.
De allra flesta anmälningarna gjordes i augusti, vilket beror på att det är under sensommaren som sjukdomen slår till. Men i år skedde det ovanligt tidigt – redan i slutet på juli började fall rapporteras in.
Högsta siffran på länge
Exakt vad ökningen beror på är oklart.
Sverige hade ett stort utbrott av harpest 2015 då 859 personer drabbades, varav 582 i Norrbottens och Västerbottens län. Men årets augustiökning har varit den snabbaste hittills enligt Rikard Dryselius, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.
– Det kommer att fortsätta att komma in fall. Det är osannolikt att folk skulle sluta insjukna plötsligt, säger han.
Erfarenheten säger att den stundande jaktsäsongen medför fler sjukdomsfall. Harpest sprids nämligen bland annat genom mygg och andra insekter.
– Jägarna är utsatta, de sitter blickstilla och rör sig inte, säger Rickard Dryselius.
Många fall i Mellansverige
Gävleborg är ett av de län som har drabbats hårt i år. Där har 153 anmälningar gjorts.
– Det är det högsta antalet sedan jag blev smittskyddsläkare 2008. Man kan få smittan via mygg till exempel, men även om man tar hand om döda djur på ett felaktigt sätt, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.
Även Dalarna har drabbats av harpesten i år. Där har det hittills rapporterats in 270 fall.
– Det är verkligen ovanligt mycket. Vissa år är det mer än andra år, men under vårt tidigare "toppår" 2003 kom 220 anmälningar under hela året. Så det är betydligt mer än vad vi haft något år tidigare, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna.
(Beri Zangana/TT)