Sverige har stora integrationsproblem och gapet mellan invandrare och inrikes födda har inte minskat, säger nationalekonomen Tino Sanandaji i en intervju med Dagens Industri.
– Vi har gigantiska integrationsproblem. Gapet mellan invandrare och inrikes födda, tvärtemot vad retoriken ger sken av, har inte krympt, säger han.
Sverige har minskat invandringen sedan krisen 2015. Samtidigt säger regeringen att många nyanlända kommer i arbete och att man har halverat tiden för integration.
Men enligt Sanandaji är de flesta av dessa åtgärder inga riktiga jobb och det handlar också om praktik. Han tror inte heller på Centerpartiets förslag ”En svensk nystart”, det vill säga ett intensivt integrationsår.
– Det ett populistiskt förslag inför valet Det är inte genomtänkt.
Han menar att man har haft sådana här åtgärder i 30 år och det hjälper inte.
– Sluta med åtgärder och försök lösa saker inom systemets ramar. Nästan inga av de här åtgärderna har fungerat. Alla misslyckas, säger han.
Enligt Sanandaji hjälper det inte att ösa ”på med låtsasjobb och fejkjobb i en högkonjunktur”.
Samtidigt som Sverige har minskat invandringen sedan 2015 så är trycket fortfarande högt, menar han. Sverige tar fortfarande emot cirka 60000 asylsökande årligen i och med anhöriginvandring.
Han tycker därför att det är lustigt att man fortfarande inte diskuterar den höga invandringen. Han tycker att den stora invandringen som Sverige har skapar problem och frågar sig vilken nytta den egentligen gör.
– Det bara det att vi har en absurd ankdammsdebatt här. De som precis utanför gränsen till Sverige – de räknas. Alla andra miljoner på flykt – de finns inte liksom.
Han menar att man borde minska flykting- och anhöriginvandringen och i stället satsa mer pengar på att hjälpa människor som är på flykt på plats.
För att lyckas med integreringen tycker Sanandaji att man ska satsa på humankapital. En sådan åtgärd är att man ordentligt lär sig svenska, går kvar i SFI och att man utbildar sig. Han tycker därför att förskoleplikt är ett bra förslag.