Håll igång magen och slipp gaser, svullnad och slaggprodukter. Här är 5 kryddor som boostar din matsmältning, och goda är de också!
Vår hälsa börjar i magen, eller rättare sagt i matsmältningen. Vi är inte vad vi äter utan vad vi kan absorbera. Om vi inte kan ta upp den näring som vi äter kommer vi inte heller att kunna bygga en god hälsa, goes without saying. Kroppen kan inte bygga någonting av ingenting.
Det vanligaste för de allra flesta människorna i dag är att matsmältningen är svag eller oregelbunden.
Om vår matsmältning inte bryter ner maten ordentligt skapas också slaggprodukter, ama, som i förlängningen orsakar än mer ohälsa.
Vanligt med svag matsmältning
Ayurveda pratar om fyra typer av matsmältning, agni. Det vanligaste för de allra flesta människorna i dag är att matsmältningen är svag eller oregelbunden. Här är de fyra varianterna:
1. Balanserad
Du är hungrig på regelbundna tider. Måltider smälts på cirka 4 timmar. Du har varken överdrivna begär eller ett ointresse för mat. Tarmrörelserna är regelbundna och jämna. Du mår för det mesta toppen.
2. Oregelbunden
Du har en oregelbunden aptit, magen sväller ofta upp. Matsmältningen gör ont, du kan till och med ha kramp i tarmarna. Du är ofta förstoppad och har torr avföring, magen bullrar och du är gasig. Detta är vanligt hos personer som domineras av vata. Om du känner igen dig i en oregelbunden matsmältning kan du balansera med kost för vata, du hittar tips på det här.
3. Intensiv
Du har intensiv hunger men svag matsmältning, Du har ofta lös avföring och en brännande känsla i tarmarna. Du är ofta törstig. Det här är vanligt hos personer som domineras av pitta. Om du känner igen dig i en intensiv matsmältning kan du balansera med kost för pitta, du hittar tips på det här.
4. Svag
Du har dålig aptit och långsam matsmältning. Du känner dig tung efter en måltid. Matsmältningen är trög och du har mycket avföring. Du har envisa begär efter sötsaker. Detta är vanligt hos personer som domineras av kapha. Om du känner igen dig i en svag matsmältning kan du balansera med kost för kapha, du hittar tips på det här.
Krydda igång magen
Om du har en svag eller oregelbunden matsmältning är det bästa du kan göra att boosta den på alla upptänkliga sätt. Ett är förstås via kosten. Det finns både enkla (och goda) sätt att hålla igång magen via kosten – använd rätt kryddor i din matlagning!
Här är 5 kryddor som boostar en svag och oregelbunden matsmältning – se till att använda flera av dem varje dag i din matlagning.
1. Svartpeppar
En av de mest kraftfulla kryddorna för att stimulera matsmältningen. Svartpeppar renar också kroppen från slaggprodukter.
Svartpeppar balanserar vata och kapha men ökar pitta.
2. Ingefära
Ingefära boostar, liksom svartpeppar, matsmältningen och rensar bort slaggprodukter. Torkad och mald ingefära är bättre än färsk för att stärka matsmältningselden.
Ingefära balanserar vata och kapha, ökar pitta.
3. Fänkål
Ytterligare en av de gynnsamma kryddorna för matsmältningen. En annan fördel med fänkål är att du kan stärka matsmältningen utan att vara alltför rädd för att ta pitta ur balans.
Fänkål balanserar vata, kapha och pitta (i lagom mängd).
4. Kanel
Kanel är en värmande krydda med många goda egenskaper, bland annat balanserar den matsmältningen, lugnar och kan bidra till en balanserad vikt.
Kanel balanserar vata och kapha men pitta kan vara lite försiktig med den.
5. Kryddnejlika
Denna torkade knopp har fler användningsområden än som julprydnad instucken i en apelsin. Bland annat stimulerar den med sin hetta matsmältningen. Liten bonus kan vara att kryddan också har en stimulerande effekt på sexlusten.
Kryddnejlika balanserar vata och kapha, ökar pitta.
En balanserad matsmältning önskar jag dig!
All kärlek,
Tia
Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.