Tia Jumbe: 10 tips för en balanserad vikt
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist
Att dricka varmt vatten under dagen stimulerar matsmältningen. Foto: Engin Akyurt


Att vara överviktig och fet är ett stort problem förenat med många hälsorisker, men det kan vara svårt att gå ner i vikt. Här nedan får du 10 tips för en balanserad vikt med ayurveda!

Det här med vikt är komplicerat, tycker jag. Normen för hur vi ska se ut för att vara snygga och attraktiva har skapat ett skevt kroppsideal med en långt ifrån hälsosam vikt (även om det förstås finns undantag) – snarare en undervikt. Så när jag får frågan om hur man kan gå ner i vikt med ayurveda drar jag ofta öronen åt mig. Jag vill inte bidra till att bibehålla en sjuk norm – tänk om vi i stället kunde glädjas åt de kroppar vi har, i stället för att jaga 3-5 kilo hit eller dit!

En matsmältning som inte fungerar tillfredsställande gör att slaggprodukter skapas och bildar fettvävnad.

Men det finns ju också människor som faktiskt har övervikt som skapar problem, och antalet feta ökar i Sverige. År 2017 var halva befolkningen överviktig eller fet. Det är ju alarmerande siffror! Att verkligen väga för mycket kan leda till hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och ledvärk, bland annat.

För att veta om du är överviktig på ett sätt som är förenat med hälsofara kan du räkna ut ditt Body Mass Index, BMI. Du hittar en BMI-kalkylator hos Tidningen MåBra. Ett BMI mellan 19 och 25 behöver inte åtgärdas, utan anses vara normalt. Om du får mer än 25 är du överviktig, och under 19 underviktig.

För att kunna stabilisera sin vikt långsiktigt behöver kroppen komma in i balans. Foto: Fidel Fernando

Ett tecken på obalans

Enligt ayurveda är övervikt ett tecken på obalans. Att banta eller på andra sätt minska mängden näringsämnen per dag är ingen väg ur övervikt som ayurveda föreskriver. I stället ligger svaret i att återgå till balans genom att stimulera matsmältningen och rensa ut slaggprodukter, ama. En matsmältning som inte fungerar tillfredsställande gör att ama skapas och bildar fettvävnad.

Inom ayurveda anses vi utstråla skönhet när vi är i balans – så sträva efter att komma i skön och harmonisk balans även mentalt.

Kanske upplever du att du inte går ner i vikt, trots att du äter mindre och hälsosammare än tidigare och dessutom motionerar regelbundet? Anledningen är antagligen just att agni, matsmältningselden, är för svag. 

Övervikt kan också bero på att vi äter undermålig mat med kemiska tillsatser, raffinerade födoämnen och halvfabrikat. Det här är livsmedel som kroppen har svårt att förbränna, vilket skapar obalans och även ama.

Utrusta dig med tålamod

När vi vill gå ner i vikt behöver vi utrusta oss med tålamod. För att viktnedgången ska bli hållbar är det bäst om den sker över en lång tid. Vi behöver också som så ofta inom ayurveda ta ett helhetsgrepp på situationen och inte enbart justera kostintaget.

Här nere hittar du 10 tips för en balanserad vikt. Kombinera dessa med att meditera på självkärlek och med att i stort och smått under dagarna behandla dig själv som den fantastiskt vackra, kloka och unika individ du är. Din skönhet sitter inte i din kropp, utan i din själ, och den är älskad alldeles oavsett din vikt. Inom ayurveda anses vi utstråla skönhet när vi är i balans – så sträva efter att komma i skön och harmonisk balans även mentalt.

10 tips för en balanserad vikt

1. Rör på dig

Träna 30 minuter om dagen. En rask promenad, styrketräning, dans eller simning är alla bra för att rensa ut ama, ökar cirkulationen i kroppen och stimulera näringsupptaget. En liten stunds lättare träning varje dag är bättre för förbränningen än hårdträning mer sällan.

2. Stimulera matsmältningen

Använd kryddor som kanel, ingefära, cayennepeppar, svartpeppar och kryddnejlika. Även kryddblandningen Kapha stimulerar matsmältningen. Använd dessa kryddor i matlagningen så ofta du kan. Ät tillskott av triphala, en ört som balanserar matsmältningen och gynnar utrensning. 

Använd kryddor för att stimulera matsmältningen. Foto: Pratiksha Mohanty
 

3. Drick varmt vatten

Att dricka varmt vatten under dagen stimulerar matsmältningselden och hjälper kroppen att göra sig av med ama. Uteslut helt kallt vatten.

4. Ta en aperitif innan maten

Blanda 1 rågad tsk färsk riven ingefära med 1 tsk citronjuice, 1 nypa vardera av bergsalt och svartpeppar. Tugga i dig innan lunch och middag. Stimulerar matsmältningselden och hjälper till att reglera vikten.

5. Stärk tarmfloran

Drick en lassi efter maten för att gynna tillväxten av goda tarmbakterier och matsmältningen.

6. Undvik viss mat och dryck

Undvik kall mat och dryck, lagrad ost, potatis, bröd med jäst, smör, kakor, glass och choklad.

7. Ta det lugnt vid måltiden

Tugga väl, sluta äta innan du är övermätt och vila några minuter efter måltiden.

8. Låt matsmältningen vila

1 dag per vecka bör du låta matsmältningen vila. Den dagen äter du enbart flytande föda: soppor, juicer, lös gröt och liknande.

9. Ät huvudmålet mitt på dagen

Ät dagens huvudmål mitt på dagen och ett lite lättare mål mat på kvällen.

10. Undvik stress

Inget är så förödande för matsmältningen som stress. Att ständigt stressa är som att lägga en våt filt över matsmältningselden. Hantera alltså din stress! Meditera 10-15 minuter om dagen, dra ner på arbetstiden, och tillåt dig vila och återhämtning.

Meditation och andra avslappningsövningar minskar stress som har en negativ inverkan på matsmältningen. Foto: Jared Rice


Slutligen delar jag två bra kurer från Peter Ljungsbergs och Eva Sanners fina bok Ayurveda för kropp och själ!

Viktminskande kur med honung

0,5 glas fingerljummet vatten

2 tsk honung

2-3 tsk färskpressad citronsaft

Gör så här:

Lös honungen i vattnet (viktigt att det är uppkokat och svalnat till fingerljummet). Blanda ner citronjuicen. Drick efter kvällsmaten. Detta balanserar vikten och motverkar att slaggprodukter, ama bildas. Gör detta så länge du är överviktig.


Kur med renande ingefärate

1 liter vatten

1 tsk ingefärapulver

Gör så här:

Koka vatten och krydda i 15 minuter. Sila bort kryddan, häll drycken på termos och drick klunkvis under dagen i 2-3 veckor. Ät under denna period lätt vegetarisk kost, undvik bröd.


Varmt lycka till med vikten!

All kärlek,

Tia

(Kika gärna in i min webshop för ekologiska kryddor och örter).

 

Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.