God hälsa – vad är det egentligen? Är det när vi inte är sjuka, har diagnoser eller besvärande symptom? Hur vet vi när vi är i balans? Enligt ayurveda är hälsa betydligt mer och större än enbart frånvaro av sjukdom.
“Hur ska jag veta när jag är i balans?” Det händer att jag får frågan av mina klienter, och frågan är inte alls konstig. Det är inte så lätt att veta hur det känns när vi är i balans, när vi mår gott, eftersom den måttstocken inte riktigt finns i samhällets vård. Välmående på ett djupare plan är mer av en bonus än ett mål, och inget som vi egentligen får hjälp att skapa.
Att ha nära till hjärtat och våra känslor är enormt viktigt, för oss själva och också för resten av världen, eftersom det leder till att vi blir bättre och mer kärleksfulla människor.
Ayurvedas definition av hälsa är både bred och djup. Så här skriver jag i min bok "Nystart i livet med ayurveda" om vad det innebär att ha en god hälsa enligt ayurveda:
“För det första behöver vi ha en kropp och ett sinne i balans. Mat- smältningen behöver fungera väl, så att den kan serva det hormonella systemet, nervsystemet och immunsystemet med rätt slags och rätt mängd näring. Dessa livsviktiga system som styr alla kroppens och sinnets funktioner behöver fungera väl ihop och vara i god balans. Då är vi för det mesta harmoniska, glada och kärleksfulla. Vi håller oss friska och starka genom årstidsförändringar och även uppåt i åren. Vi har nära till hjärtat och våra känslor, vilket gör oss empatiska och kärleksfulla gentemot både oss själva och våra med- människor. Vi klarar livets upp- och nergångar utan alltför extrema känsloyttringar åt något håll.”
Entusiastiska inför livet
En god hälsa innebär också att vi sover gott och lagom länge, vi har inte ont någonstans och känner oss inte stela. Vi har en stadig energinivå och känner oss entusiastiska inför livet.
De delar som jag tycker är mest intressanta är de mentala.
Att ha nära till hjärtat och våra känslor är enormt viktigt, för oss själva och också för resten av världen, eftersom det leder till att vi blir bättre och mer kärleksfulla människor. Det i sin tur är själva grunden i ett medmänskligt samhälle, och något som jag anser betonas på tok alltför lite i vår värld.
Vi vill uppnå ett holistisk välmående, harmoni i både kropp, sinne och själ, och då är det förstås mest effektivt att också inkludera alla delar i behandlingen.
Men hur kan vi då uppnå denna definition av hälsa, där hjärtat är med och vi blir mer empatiska och kärleksfulla människor?
Genom att skapa balans i kropp och sinne.
Genom en livsstil som är balanserande för hela oss.
Det här är en av anledningarna till att du får så många olika rekommendationer vid en konsultation med pulsläsning: kosttillskott, kostrekommendationer, yoga, oljemassage (pranayama) och livsstilsrekommendationer, bland annat. Vi vill uppnå ett holistisk välmående, harmoni i både kropp, sinne och själ, och då är det förstås mest effektivt att också inkludera alla delar i behandlingen.
En balanserande livsstil
De örter som rekommenderas vid en konsultation är potenta och effektiva – men det är inte meningen att du ska äta dem som medicin i en tid för att sedan vara “frisk”. Tanken är att du ska ta möjligheten att samtidigt justera din livsstil så att du kommer allt mer i balans och till slut mår så gott att du klarar dig utan de mest kraftfulla örterna. Men livsstilen för din dosha behöver du behålla för att inte återigen komma ur balans – och för att uppnå det där riktigt härliga holistiska välmåendet.
Slutligen vill jag verkligen uppmuntra och inspirera dig att skapa en balanserande livsstil där även hjärtat är med. På det sättet är du med och skapar en bättre, mer empatisk och kärleksfull värld!
Vet du inte vilken dosha du domineras av eller som är ur balans? Beställ mitt kostnadsfria doshatest där även obalanser tydliggörs.
Du kan läsa mer om hur du balanserar din dominerande dosha eller obalans i inläggen om vata, pitta och kapha.
All kärlek,
Tia
Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.