loading
Blogg

Tia Jumbe: 4 tips mot förstoppning, gaser och svullen mage

Tia Jumbe

Förstoppning, gaser i magen och svullnad efter mat är ofattbart vanligt, och det är många som medicinerar för att hålla igång magen. Hör du till dem som har det besvärligt? Här är 4 tips mot förstoppning och gaser!

Jag läste i mitt FB-flöde i veckan att det är närmare 1 miljon svenskar som lider av förstoppning, och många som äter medicin för att få en fungerande mage. Det stämmer med min egen känsla av hur vanligt det är att ha problem med magen. De allra flesta som kommer till mig för en ayurvedisk hälsorådgivning har problem med magen! Det är verkligen alarmerande! Magen och matsmältningen är ju det viktigaste vi har, och fungerar inte dessa områden så haltar allt annat också.

Det vanligast i dag är att matsmältningen är svag, att maten alltså blir ofullständigt smält, och att vi ofta är tröga i magen och förstoppade.

Inom ayurveda betraktas matsmältningen som grunden till vår hälsa. Du är inte vad du äter utan vad din kropp kan absorbera. Om du inte får i dig näring från maten som du äter så säger det sig själv att du i längden inte mår särskilt bra heller. När matsmältningen fungerar dåligt ökar dessutom risken för obalanser, och att vår kropp skapar slaggprodukter – ama, i stället för näring. Ama är en blockerande, kall och klibbig substans som blockerar kroppens kanaler för näring och information (exempelvis blodkärl och andningsvägar), och slutligen leder till sjukdom. Det är alltså av allra största vikt att vi har en mage som smälter maten så bra som möjligt.

Det vanligast i dag är att matsmältningen är svag, att maten alltså blir ofullständigt smält, och att vi ofta är tröga i magen och förstoppade. Gaser i magen och förstoppning har förstås inte enbart med vad du äter att göra. Hela livsstilen spelar in, och om du stressar är det det första du bör se om det går att komma tillrätta med. Men det finns förstås även andra saker vi kan göra för att hjälpa magen att hålla igång, flera små enkla tricks som är effektiva mot förstoppning och gaser. 

Här är några åtgärder som du kan prova när det kör ihop sig:

1. Drick en morgondryck med uppkokad och avsvalnad mjölk (fingervarm), 1-2 tsk ghi och 1 tsk honung. 

2. Blanda 1 tsk psylliumfröskal med varmt vatten, drick innan middag. Drick med en gång när du blandat, så att det sväller i magen. Detta är en akut åtgärd när du är förstoppad.

3. Drick 1 kopp varm valfri mjölk + 1 tsk ghi vid sänggående när du är trög i magen.

4. Ät 2 kapslar av det ayurvediska kosttillskottet triphala innan sänggående under en period för att balansera funktionen magen och tarmarna. Triphala innehåller de indiska frukterna amalaki, bibithaki och harithaki, som balanserar alla tre doshorna och stimulerar matsmältningen.

Lev och ät enligt din dosha

Att matsmältningen är svag och att vi ofta är tröga i magen och förstoppade, är alla tecken framför allt på vataobalans. Vata har också ofta en oregelbunden matsmältning, med omväxlande förstoppning, trög och långsam mage och ibland lös och snabb. Gaser och svullnad efter maten är vanligt, och när vi som nu upplever kallare tider kan matsmältningen påverkas ytterligare negativt.

Att leva och äta enligt din dosha/obalans är förstås ett sätt att bygga upp maghälsan så att du slipper problemen på längre sikt (vet du inte vilken dosha du är eller har obalans i? Maila för att få mitt utökade doshatest kostnadsfritt). 
 
Med kärlek till dig och din mage,

Tia

Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Blogg

Tia Jumbe: 4 tips mot förstoppning, gaser och svullen mage

Tia Jumbe

Förstoppning, gaser i magen och svullnad efter mat är ofattbart vanligt, och det är många som medicinerar för att hålla igång magen. Hör du till dem som har det besvärligt? Här är 4 tips mot förstoppning och gaser!

Jag läste i mitt FB-flöde i veckan att det är närmare 1 miljon svenskar som lider av förstoppning, och många som äter medicin för att få en fungerande mage. Det stämmer med min egen känsla av hur vanligt det är att ha problem med magen. De allra flesta som kommer till mig för en ayurvedisk hälsorådgivning har problem med magen! Det är verkligen alarmerande! Magen och matsmältningen är ju det viktigaste vi har, och fungerar inte dessa områden så haltar allt annat också.

Det vanligast i dag är att matsmältningen är svag, att maten alltså blir ofullständigt smält, och att vi ofta är tröga i magen och förstoppade.

Inom ayurveda betraktas matsmältningen som grunden till vår hälsa. Du är inte vad du äter utan vad din kropp kan absorbera. Om du inte får i dig näring från maten som du äter så säger det sig själv att du i längden inte mår särskilt bra heller. När matsmältningen fungerar dåligt ökar dessutom risken för obalanser, och att vår kropp skapar slaggprodukter – ama, i stället för näring. Ama är en blockerande, kall och klibbig substans som blockerar kroppens kanaler för näring och information (exempelvis blodkärl och andningsvägar), och slutligen leder till sjukdom. Det är alltså av allra största vikt att vi har en mage som smälter maten så bra som möjligt.

Det vanligast i dag är att matsmältningen är svag, att maten alltså blir ofullständigt smält, och att vi ofta är tröga i magen och förstoppade. Gaser i magen och förstoppning har förstås inte enbart med vad du äter att göra. Hela livsstilen spelar in, och om du stressar är det det första du bör se om det går att komma tillrätta med. Men det finns förstås även andra saker vi kan göra för att hjälpa magen att hålla igång, flera små enkla tricks som är effektiva mot förstoppning och gaser. 

Här är några åtgärder som du kan prova när det kör ihop sig:

1. Drick en morgondryck med uppkokad och avsvalnad mjölk (fingervarm), 1-2 tsk ghi och 1 tsk honung. 

2. Blanda 1 tsk psylliumfröskal med varmt vatten, drick innan middag. Drick med en gång när du blandat, så att det sväller i magen. Detta är en akut åtgärd när du är förstoppad.

3. Drick 1 kopp varm valfri mjölk + 1 tsk ghi vid sänggående när du är trög i magen.

4. Ät 2 kapslar av det ayurvediska kosttillskottet triphala innan sänggående under en period för att balansera funktionen magen och tarmarna. Triphala innehåller de indiska frukterna amalaki, bibithaki och harithaki, som balanserar alla tre doshorna och stimulerar matsmältningen.

Lev och ät enligt din dosha

Att matsmältningen är svag och att vi ofta är tröga i magen och förstoppade, är alla tecken framför allt på vataobalans. Vata har också ofta en oregelbunden matsmältning, med omväxlande förstoppning, trög och långsam mage och ibland lös och snabb. Gaser och svullnad efter maten är vanligt, och när vi som nu upplever kallare tider kan matsmältningen påverkas ytterligare negativt.

Att leva och äta enligt din dosha/obalans är förstås ett sätt att bygga upp maghälsan så att du slipper problemen på längre sikt (vet du inte vilken dosha du är eller har obalans i? Maila för att få mitt utökade doshatest kostnadsfritt). 
 
Med kärlek till dig och din mage,

Tia

Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.    

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024