Tia Jumbe: 5 sätt att lugna en uppblåst mage
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


Uppblåst och gasig? Du är inte ensam – gaser i mage och tarm är ett vanligt problem. Men det finns hjälp och råd. Här är 5 tips som du kan prova för att lugna din mage!

Många av de som kommer till mig för ayurvediska hälsokonsultationer lider av gaser i magen och uppblåsthet. Det är inte är så konstigt, gaserna beror på ett överskott av luft, vilket kommer när vata ökar. När vata ökar blir det störningar i mage och tarm, som i sin tur leder till gaser, förstoppning och uppblåsthet.

För att lindra gaser och uppblåsthet är det viktigt att hålla sig varm, äta och dricka varmt, äta och sova regelbundet och inte utsätta sig för alltför mycket stimulans. 

Du kan också minska symptomen genom att stimulera matsmältningselden och stärka matsmältningen.

Här är fem effektiva sätt att lugna och lindra

Prova ett av dem tills magen lugnar sig – eller gör dem alla:

1. Ghi och varmt vatten

Drick 1 kopp varmt vatten med 1 tsk ghi på tom mage på morgonen. Vänta 10-20 minuter innan du äter något annat. Ghi stärker matsmältningselden, förbättrar matsmältningen och lindrar gaser.

2. Buttermilk

Avsluta måltider med buttermilk. Buttermilk är 1 del mild naturlig ekologisk yoghurt och 3 delar vatten som du kör en stund i en mixer för att få yoghurten att bli lättsmält. Tillsätt gärna någon tsk av någon av kryddorna under punkt 3. Drick rumstempererad.

3. Kryddor

Använd kryddor i din matlagning som stimulerar matsmältningen och motverkar gaser, så som spiskumminfrön, fänkålsfrön, ingefära, hing (köp på specialbutik), koriander och svartpeppar. Ät tillagade grönsaker i stället för råa.

4. Yoga

Yoga för att lätta på trycket. Gör någon av eller alla de här yogapositionerna dagligen:

Diamantpositionen (Vajrasana) och Barnets position (Balasana) – 10 + 10 andetag

– Kom till sittande på knä, lägg händerna i knät.

– Känn sittbenen tungt nedåt.

– Sträck på rygg och nacke.

– Andas 10 andetag.

  –––––––

– Andas in och kom upp på knä med armarna rakt upp mot taket.

– Andas ut och gå tillbaka till sittande på knä. Upprepa två gånger till.

– Sista gången, andas ut och fäll överkropp och armar framåt, tills pannan når golvet. Vila armarna framåt. Låt hela kroppen slappna av. Om det är obekvämt för magen, kom isär lite med knäna. Om pannan inte når ända ner i golvet lägg en kudde eller vikt filt mellan, så att du kan vila pannan nedåt och slappna av helt.

– Andas 10 andetag.

Stående framåtfällning (Uttanasana) – 10 andetag

– Kom till stående med benen höftbrett isär.

– Andas in, lyft armarna rakt upp.

– Andas ut och fäll överkroppen mjukt framåt, böj en aning i knäna.

– Stå med händerna i golvet eller håll om armbågarna och bara slappna av i rygg, nacke, axlar och armar.

– Andas 10 andetag.

5. Undvik stress

Undvik stress generellt, och framför allt när du äter. Sitt ner och ät i en så lugn miljö som möjligt, och tugga ordentligt, 25-35 tugg på varje tugga.

Om dina gaser och uppblåstheten inte lindras av dessa råd och av att du lägger om till en livsstil som balanserar vata bör du uppsöka en ayurvedisk hälsorådgivare för individuella råd.

Jag önskar dig en glad och nöjd mage,

Tia Jumbe

Tia Jumbe. Foto: Camilla Lindqvist

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", "Boosta din hälsa med naturens superfoods" och den nyutkomna boken "Nystart i livet med ayurveda". Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

Hjälp oss att driva tidningen vidare! 

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss