Tia Jumbe: Effektiv reningskur på tre dagar
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


Har du inte tid, lust eller möjlighet att göra en längre detox? Här är en effektiv kur som ger matsmältningssystemet ny kraft på bara tre dagar. En riktig quickfix för matsmältningselden!

Våren är ju en bra tid för en detox, som jag har konstaterat i några av mina senaste inlägg. Men det kan vara knepigt att klämma in en hel monodiets-detox på en vecka-tio dagar mitt i allt annat i livet – jag har själv inte fått till någon än. Då är det fint att det finns kortare alternativ för att låta agni, matsmältningen, få en liten vila och sedan kunna komma tillbaka med full kraft och effektivitet. Här är en kur som innebär en riktig nystart för matsmältningssystemet – och som bara tar tre dagar.

Men låt dig inte luras av att kuren är så kort och till synes oskyldig. Den är riktigt kraftfullt utrensande och kan ge både huvudvärk och andra utrensningssymptom! Se till att du gör den vid en bra tidpunkt, alltså, kanske över en helg, så det finns möjlighet att vila och ta det lugnt om du skulle må lite si så där. Det blir en skonsammare detox för både dig och din kropp om du kan trappa ner på koffein och socker några dagar innan.

Hur som helst, jag önskar dig varmt lycka till med att starta om ditt matsmältningssystem! 

Ingredienser, 1 portion soppa

2 l vatten

2 morötter

2 potatisar

1 purjolök

1 squash eller palsternacka

1 röd paprika eller annan grönsak efter smak

Gör så här: 

Skala morötter och potatis. Skär alla grönsaker i 3×3 cm bitar (ca). Låt sjuda i en kastrull tills grönsakerna är lagom mjuka.Gå vidare enligt beskrivningen nedan.

DAG 1: 

Häll soppan i ett durkslag, så att du samlar vattnet i en termos. Drick vattnet under dagen, så ofta du vill och behöver.

DAG 2: 

Gör samma soppa igen, byt eventuellt squash mot palsternacka (eller tvärtom) och röd paprika mot någon annan grönsak efter smak. Använd salt och eventuellt andra milda kryddor. Tillaga i övrigt på samma sätt som dag 1. Mixa sedan grönsakerna tillsammans med kokvattnet och ät till frukost, lunch och middag. Drick varmt vatten mellan måltiderna.

DAG 3: 

Gör samma soppa som till dag 2, men ät den som den är med hela bitar av grönsaker, till frukost, lunch och middag. Drick varmt vatten mellan måltiderna.

DAG 4: 

Ät som vanligt igen.

PS: Jag tipsade om den här kuren även i början av året, i det här inlägget. Där hittar du också yogarörelser och en renande andningsövning! 
 

Tia Jumbe vid Vinterviken i Stockholm, augusti 2017. Foto: Birgitta Orbring

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, och Boosta din hälsa med naturens superfoods. I augusti släpper hon ännu en bok ”Nystart i livet med ayurveda” . Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.