Tia Jumbe: 5 sätt att lindra din pollenallergi
Författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist


Med värmen exploderar naturens blomning – och för många även besvären av pollenallergi. Här är 5 sätt att lindra symptomen och hjälpa kroppen att stå emot attacken.

Runt omkring mig på bussar och tåg nyser och snorar folk. Skiftet av årstid är ett faktum, värmen har kommit och överallt blommar träd och blommor. Våren är säsong för pollenallergi, och har du nedsatt immunförsvar kan du vara en av de som drabbats eller kommer att drabbas. För att stärka kroppen så att den kan hantera all pollen behöver vi boosta både immunförsvar och matsmältning. Det är nycklarna till en balanserad hälsa.

Sov inte efter kl 6 på morgonen och lägg dig senast 22, så att kroppen får tid att utnyttja de mest effektiva timmarna innan midnatt att rena och reparera sina organ.

Du kan gärna börja med att starta om matsmältningen, som jag skrev om i det här inlägget. Det är ett bra sätt att rensa kroppen från toxiner som ansamlats under vintern och som annars bidrar till att sätta ner immunförsvaret. Sedan kan du prova dessa 5 tips, som både kan lindra och minska allergin.

1. Ät mer kryddstarka, bittra och sträva smaker

Ingefära och svartpeppar är exempel på kryddstarka smaker; spenat, sparris och endiver på bittra; och kikärtor, alfalfagroddar och sallad på sträva smaker. Dessa är lätta, lättsmälta och balanserande.

2. Följ kroppens dygnsrytm 

Ät störst mål mat mitt på dagen, då matsmältningen är som starkast, en lättare frukost och en lättsmält måltid som soppa på kvällen, då matsmältningen saktar ner.

3. Smörj näsan med olja

En så enkel sak som att smörja insidan av näsan med sesam- eller kokosolja kan lindra, eftersom det gör att pollenfrön inte landar direkt på och irriterar själva slemhinnorna.

4. Sov gott 

Se till att du får ordentligt med sömn – men inte för mycket, 7-8 timmar räcker. Sov inte efter kl 6 på morgonen och lägg dig senast 22, så att kroppen får tid att utnyttja de mest effektiva timmarna innan midnatt att rena och reparera sina organ.

5. Använd Sweet basil eterisk olja 

Ta ett par droppar i en aromaterapilampa som du låter brinna under några timmar när du är hemma. Sweet basil är särskilt bra att använda på våren. Var försiktig när du handskas med eteriska oljor, de är extremt högkoncentrerade och bör inte användas direkt på huden.

Kom ihåg att om du lider av svåra besvär av allergi kan det vara bra att gå till en ayurvedisk hälsorådgivare för att få individuella hälsoråd.

Med kärlek

Tia

Tia Jumbe vid Vinterviken i Stockholm, augusti 2017. Foto: Birgitta Orbring

Tia Jumbe är författare, ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare och journalist. Hon brinner för yoga och hälsa och har skrivit flera böcker i ämnet. De senaste två kom i våras: Boosta hud & hår med naturens näringsbomber, och Boosta din hälsa med naturens superfoods. I augusti släpper hon ännu en bok ”Nystart i livet med ayurveda” . Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg