Under 2020 lyckades bedragare lura till sig närmare 160 miljoner kronor genom så kallad vishing i Sverige. Även antalet polisanmälda befogenhetsbedrägerier där någon utger sig vara till exempel polis, sjukvårdspersonal eller banktjänsteman har ökat.
Det här är en typ av bedrägerier som blivit allt vanligare i samhället, och pengarna går oftast till grovt kriminell brottslighet.
Duktiga på att dupera
Ofta går det till så att någon ringer upp sitt tilltänkta offer för att försöka lura till sig inloggningsuppgifter till bankkonton eller andra personliga koder för att tömma konton.
Avsikten kan även vara att komma in i någons bostad för att stjäla smycken och andra värdesaker. Det finns flera exempel där bedragare har ringt och utgett sig för att vara från polisen som vill göra hembesök för att till exempel stöldskyddsmärka värdesaker.
Den senaste tiden har bedragarna också utnyttjat vaccinering mot covid-19 som svepskäl för att berättiga ett hembesök.
– De som ringer upp är oftast väldigt förslagna och duktiga på att dupera människor men en varningssignal är exempelvis när man frågar efter personliga uppgifter eller bankkoder. Banker och andra jobbar inte på det sättet och då ska du direkt lägga på luren, säger Per Klingvall, Rådgivningschef på SSF Stöldskyddsföreningen, i ett uttalande.
Hittills är det främst äldre personer som drabbats men nu märks en ökning också bland yngre.
Var misstänksam
För att minska risken att bli lurad av en telefonbedragare ska du aldrig logga in med bankID på uppmaning av någon annan eller lämna ut personliga uppgifter, lösenord eller koder.
Kontrollring om du är osäker på vem du pratar med, och kom ihåg att själv ta reda på telefonnumret.
Begär legitimation om du inte vet vem som besöker dig och var personen kommer ifrån.
Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.