"Sverige har markerat tydligt mot Kina"
Utrikesminister Ann Linde (S). Foto: Claudio Bresciani/TT-arkivbild


Nej, det är inte okej att lägga sig i vad den svenska regeringen gör. Sverige har gjort en tydlig markering mot Kinas hot inför utdelningen av ett pris till den fängslade förläggaren Gui Minhai, enligt utrikesminister Ann Linde.

– Vi har markerat tydligt mot Kina både vid ambassaderna i Stockholm och i Peking, säger Ann Linde (S) till TT.

Kinas ambassadör i Sverige har uppmanat Svenska Pen-klubben att ställa in prisutdelningen av Tucholskypriset till Gui Minhai.

Priset ska delas ut av kulturminister Amanda Lind (MP). I en intervju med Sveriges Radio hotar Kinas ambassadör i Sverige, Gui Conyou, med konsekvenser för Sverige om någon högt uppsatt politiker leder eller deltar i ceremonin.

– Vi kommer säkerligen att vidta motåtgärder, säger han till Ekot.

Uppmaningen och hotet om konsekvenser finns även på den kinesiska ambassadens hemsida.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) avvisar helt Kinas försök till inblandning.

– Det är givetvis allvarligt, och vi har framfört till kinesiska företrädare att vår syn ligger fast på att Gui Minhai självklart ska friges och att yttrandefrihet råder i Sverige, säger hon till TT på väg in till EU-nämnden.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) ska dela ut priset, som Kinas ambassad nu protesterar mot. Foto: Erik Simander/TT-arkivbild

"Mycket allvarligt"

Exakt vad som skulle kunna hända har den kinesiske ambassadören inte sagt, men han uppmanar också svenska regeringsmedlemmar att inte närvara vid någon prisutdelning.

– En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna efter att ha sårat det kinesiska folkets känslor och den kinesiska sidans intressen, säger Gui Conyou till Ekot.

Sverige har yttrandefrihet, och det innebär att organisationer får dela ut pris till vem de vill, enligt Ann Linde. Den svenska kulturministern delar alltid ut Svenska Pens pris och så kommer det att fortsätta, har Sverige förklarat för Kina.

– Det innebär att Svenska Pen givetvis ska kunna dela ut det här priset till vem de vill och fritt från påverkan. Och för mig som kultur- och demokratiminister är det självklart att vara med på utdelningen, säger Amanda Lind.

Att en utländsk stat talar om för ett annat land hur regeringen bör agera är mycket allvarligt, konstaterar utrikesminister Ann Linde.

– Vi har framfört det till Kina, säger Ann Linde.

Kinas reaktion på den svenska markeringen vill hon inte närmare gå in på.

Delar ut priset

Prisutdelningen äger rum klockan 18 på fredagen. En tom stol ska symbolisera den fängslade författaren Gui Minhai, som själv inte kan ta emot sitt pris.

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker inte heller att Kina har med regeringens engagemang vid prisceremonin att göra.

– Han borde låta bli att ha synpunkter på det, säger han.

TT: Varför?

– I Sverige står vi upp för yttrandefrihet och en svensk regering gör vad den vill oavsett vad den kinesiske ambassadören tycker om den saken, säger Kristersson.

(Johanna Cederblad/TT)
(Lars Larsson/TT)