Svenska sevärdheter: Grönsöö slott – ett stycke levande historia vid Mälaren
Grönsöö slott, ett av mälarslotten. Foto: Grönsöö slott


Det ännu bebodda 1600-talsslottet Grönsöö, strax söder om Enköping, bjuder på en vacker slottspark, utställningar och flera seklers historia. Här möter vi konsthantverk och konsthistoria och guidas av familjen von Ehrenheim själva som ägt Grönsöö i över 200 år.

Grönsöö slott uppfördes i början av 1600-talet av riksrådet Johan Skytte. Från början var det ett renässansslott med fyra hörntorn, men dessa fick på grund av förfall rivas 1736, vilket gav slottet dagens enklare, mer stilrena utseende.

Renässansslottet Grönsöö innan tornen revs 1736. Gravyr från 1670, ur "Suecia Antiqua". Foto: Grönsöö slott

Sedan 1993 visas även interiören av Grönsöö slott för allmänheten. Det är ägarna själva, som bor i en del av slottet, som ger guidningar.

Slottets inre

Vi stiger in i en hall där en trappa med släktvapen på väggen, med det tidigaste från 1607, leder upp till andra våningen där vi visas runt.

Första stoppet blir i slottets bibliotek. Här finns en del av boksamlingen på 10 000 exemplar, en vägg med målningar på kalvskinn och ett tak med sin historia som väcker funderingar. Jacob von Ehrenheim berättar att takmålningarna visar allegorier över de olika regentdygderna.

– De som kungarna skulle ha, men sällan hade, säger han skämtsamt.

En av målningarna visar hur ett lejon tyglas; det ska symbolisera självbehärskning. Hunden och nyckeln i en annan målning symboliserar troheten, medan en tredje målning visar ett ymnighetshorn, vilket motsvarar förmågan att hantera rikedomar.

Lejonet som tyglas symboliserar självbehärskning, en av regentdygderna. Takmålning på Grönsöö slott. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

I samma rum finns också två stora glober; en jordglob och en himmelsglob anno 1766 och tillverkade i Uppsala.

Slottet uppvisar en stor blandning av stilar. Under flera århundraden har föremål förvärvats och ärvts vidare och på Grönsöö finns inte mindre än 15 000 föremål. Jacob von Ehrenheim berättar under visningen att man sällan såg stilrena miljöer förr och när vi nu ser ett rum eller ett hem följa en enda stil så är det oftast ett museiarrangemang.

Jacob von Ehrenheim visar det gamla Hiortspelet, som tillverkades i Dalarna. Släkten von Ehrenheim härrör från Malingsbo bruk i Dalarna. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

På vandringen genom några av slottets 23 rum berättar han om vackra föremål med snillrik design, porträttmålningar av såväl anfädrar som kungar, möbeldesign och vanor under olika tidsperioder. Bland annat visar han ett ställ med pipor som besökare kunde låna. De långa piporna gjorde att röken hann kallna innan man drog in den, vilket var ett nytt grepp efter de korta kritpiporna som användes på 1700-talet, då med het rök.

Kristallkronan väger mellan 300 och 400 kg och kräver en krok som går rakt igenom takbalken. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Med på rundturen i slottet finns även ett par pojkar i mellanstadieåldern som med stort intresse lyssnar och tittar. En av pojkarna undrar över de två värjorna som sitter i kors ovanför en dörröppning inne i slottet. Jacob von Ehrenheim berättar att porträttmedaljongen ovanför värjorna visar hans farfars farfar och att värjorna inte var till för strid utan hörde till hans olika ämbeten; på den tiden hörde det till att man bar värja.

Slottsparken med snäckhuset

Den välskötta slottsparken är vacker och sevärd. Snart efter parkeringen står drottning Kristinas lind, till minne av Karl IXs drottning Kristina av Holstein-Gottorp som besökte Grönsöö 1623. Trädet är omfångsrikt och alltså nära 400 år gammalt.

Snäckhuset nedanför slottsterassen bakom Grönsöö slott. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

När man så småningom kommer ner till vattnet ser man ett litet, speciellt hus med grönt mönster på utsidan. Lusthuset, som byggdes av Carl Posse, är på insidan klätt med snäckor och kattguld och skulle utgöra en överraskning i parken. Det lilla huset, kallat snäckhuset, skulle ”väcka och lyfta tanken”, berättar Jacob von Ehrenheim. Placeringen en bit ovanför vattnet var genomtänkt; när solen reflekteras mot ytan glittrar det i hela snäckhuset. Genom fönstren kan man se in i det lilla huset, och går man en guidad visning i slottet får man också möjlighet att gå in i snäckhuset.

Fylld av intryck från trädgården och flera hundra års slottshistoria passar det bra med ett besök i caféet eller att sitta ner på bänkarna vid parkeringen, med något medhavt att äta i skuggan av de stora askarna.

Del av Grönsöö slottspark. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Grönsöö är ett av många mälarslott som finns öppna för allmänhetens besök.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.