När villkoren för det brittiska utträdet ur EU är kända måste Skottland få hålla en ny folkomröstning om självständighet.
Det säger försteminister Nicola Sturgeon inför att den brittiska regeringen väntas lämna in sin ansökan om EU-utträde.
- Nästa vecka kommer jag att begära mandat från det skotska parlamentet att inleda diskussioner med den brittiska regeringen om den process som gör det möjligt för det skotska parlamentet att lagstifta för en omröstning om självständighet, säger Nicola Sturgeon.
Hon har inför brexit-ansökan krävt att Skottland får ett undantag och får vara kvar i EU:s inre marknad, men säger att hon fått kalla handen av den brittiska regeringen.
- Om Skottland ska få ha ett riktigt val - när villkoren för brexit är kända, men innan det är för sent att välja vår väg - så måste valet hållas mellan nästa höst, 2018, och våren 2019, säger nationalistledaren enligt nyhetsbyrån Reuters.
"Enorm osäkerhet"
Utspelet kommer samtidigt som Storbritanniens premiärminister Theresa May formellt väntas ansöka om utträde ur EU och riskerar att ytterligare öka osäkerheten kring den brittiska skilsmässan från unionen.
"En till folkomröstning skulle vara splittrande och orsaka enorm ekonomisk osäkerhet vid sämsta tänkbara tidpunkt", säger May i ett uttalande, enligt AFP.
Hon säger att en klar majoritet av skottarna bara för lite drygt två år sedan röstade för att vara kvar i Storbritannien.
"Bevisen visar tydligt att en majoritet av människorna i Skottland inte vill ha en andra omröstning om självständighet."
Enligt brittiska medier kan Theresa May slå till med att aktivera artikel 50 redan i samband med ett anförande i parlamentet vid lunchtid på tisdag. Mays planerade anförande ska på pappret handla om förra veckans EU-toppmöte i Bryssel.
Skulle May skrida till verket redan då hinner hon sparka i gång brexit-processen dagarna före det skotska nationalistpartiets vårmöte 17-18 mars, inför vilket frågan om en ny folkomröstning om ett självständigt Skottland, utanför den brittiska unionen, är högaktuell igen.
Våren 2019
Enligt källor inom det konservativa Tory-partiet, som May leder, väntas dock den brittiska regeringen inte tillåta någon andra skotsk folkomröstning om självständighet förrän efter det att brexitförhandlingarna är avslutade någon gång våren 2019, rapporterar The Telegraph.
När Skottland folkomröstade senast, 2014, röstade 45 procent för att lämna den brittiska unionen. Men i brexit-omröstningen röstade hela 62 procent för att stanna i EU. Bara 38 procent ville lämna unionen.
(TT)