Skottlands försteminister Nicola Sturgeon kan hålla Storbritanniens framtid i sina händer. London-regeringen ger enligt The Financial Times upp försöken att stoppa en ny folkomröstning om skotsk självständighet.
I torsdags sade Sturgeon i en BBC-intervju att hösten 2018 vore en bra tidpunkt för en ny folkomröstning, men betonade:
- Om det är den vägen vi väljer.
Och enligt The Financial Times källor nära Storbritanniens premiärminister Theresa May har London-regeringen nu dragit slutsatsen att det är de regionala styrande i Edinburgh som i praktiken avgör detta, även om London i teorin skulle kunna vägra ge tillstånd för en omröstning.
Ett annat läge
- Det ser oundvikligt ut. Jag tror inte att vi har möjlighet att stoppa detta, säger en anonym brittisk minister till Financial Times.
En annan källa håller med:
- Det enda att debattera blir datumet.
Skottarna röstade 2014 för att fortsätta tillhöra Storbritannien. Men efter nej-resultatet i den brittiska folkomröstningen om EU-medlemskapet två år senare har frågan hamnat i ett helt annat läge.
Starka opinioner i Skottland - och för den delen även Nordirland och andra delar av landet - försöker nu hitta sätt att behålla sina egna band till Europa om förhandlingarna Bryssel-London som befarat inte går så bra, det som kallas en "hård brexit".
Tydlig med "om"
Tidpunkten för en eventuell omröstning blir därför mycket viktig. Om folkomröstningen hålls innan Storbritannien lämnat EU kan frågeställningen i valrörelsen bli: "Vill Skottland stanna kvar i EU?". Om den hålls senare - efter det att det brittiska EU-utträdet är tänkt att genomföras 2019 - blir det osäkrare: "Vill Skottland lämna London och försöka återkomma till EU?"
Å andra sidan har Sturgeon varit tydlig med det där "om"-et. Hon har nu en väldig hållhake på de engelska kollegorna, i vägvalet om hon ska fortsätta pressa på för en folkomröstning eller inte.
(TT-Reuters)