Studie: Kvinnor har bättre minne än män
Händelseminnet är något bättre hos kvinnor än män. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Händelseminnet, det så kallade episodiska minnet, är något bättre hos kvinnor än vad det är hos män. Resultaten varierar dock beroende på vad det är som ska kommas ihåg. Det visar forskning från Karolinska Institutet.

När man försöker komma ihåg vad man gjorde i häromdagen eller när man senaste rastade hunden använder vi händelseminnet.

Det finns rapporter om att män inte kommer ihåg personer som de har mött, var saker finns, eller vem som sade vad i samma utsträckning som kvinnor gör. Därför bestämde sig en forskargrupp på Karolinska Institutet för att undersöka hur väl det stämmer.

– Resultaten visar på en liten övergripande kvinnlig fördel i episodiskt minne, men det varierar beroende på vilket material som ska kommas ihåg, säger Martin Asperholm, doktorand vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och en av författarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Agneta Herlitz är professor i psykologi vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet och medförfattare till studien. Hon konstaterar att kvinnor hade fördel när verbala förmågor som exempelvis ord, meningar och prosa kunde användas för att minnas. Män hade i stället fördel vid uppgifter som handlar om rumslig bearbetning, exempelvis abstrakta bilder.

– Generellt presterar kvinnor bättre när det handlar om att minnas verbal information, konkreta bilder och att komma ihåg på vilken plats något har varit. Män minns abstrakta bilder och hur man hittar från en plats till en annan bättre. Dessutom finns det en kvinnlig fördel vad gäller att komma ihåg ansikten och för sensoriska minnen som dofter, säger hon i pressmeddelandet.

Forskarna har gjort en översikt över tidigare studier där man har undersökt män och kvinnor rörande händelseminnet.  

Den nya studien bygger på metaanalyser som omfattar 617 studier och är genomförda mellan 1973 och 2013. Totalt inkluderar den över 1,2 miljoner deltagare. Den har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Psychological Bulletin.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.