loadingJordbruksverket har beslutat att alla höns hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT
Jordbruksverket har beslutat att alla höns hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes

Största äggproducenten tvingas avliva alla höns

TT

Jordbruksverket har beslutat att alla höns hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas, skriver ATL. Någon äggbrist i butikerna kommer det dock inte att bli, lugnar Svenska ägg.

Beslutet att avliva hönsen kommer efter många försök att sanera salmonellasmittade stallar.

Sveriges största äggproducent har senaste året drabbats av återkommande salmonellautbrott. CA Cedergren hade innan salmonellautbrottet 1 182 500 djur på anläggningen vilket motsvarar 20 procent av alla värphöns i Sverige.

Salmonella

(TT)

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men i slutet av 2022 och början av 2023 återkallades ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingJordbruksverket har beslutat att alla höns hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT
Jordbruksverket har beslutat att alla höns hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes

Största äggproducenten tvingas avliva alla höns

TT

Jordbruksverket har beslutat att alla höns hos äggproducenten CA Cedergren i Fliseryd ska avlivas, skriver ATL. Någon äggbrist i butikerna kommer det dock inte att bli, lugnar Svenska ägg.

Beslutet att avliva hönsen kommer efter många försök att sanera salmonellasmittade stallar.

Sveriges största äggproducent har senaste året drabbats av återkommande salmonellautbrott. CA Cedergren hade innan salmonellautbrottet 1 182 500 djur på anläggningen vilket motsvarar 20 procent av alla värphöns i Sverige.

Salmonella

(TT)

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men i slutet av 2022 och början av 2023 återkallades ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024