Storföretagaren som straffar en hel kommun för att de röstar SD
Foto: Epoch Times


I Veckans Affärer berättade företagaren Darko Pervan att han tänker skrota en miljardinvestering i skånska Klippan, trots att det kommer innebära en rejäl ekonomisk förlust. Orsak: Kommunens medborgare röstade till 30 procent på SD.

Självklart är det Pervans egna pengar och det står honom helt fritt att göra vad han vill med dem, och han får så klart tycka precis vad han vill om SD. Men det är värt att reflektera lite över hans resonemang, eftersom de uppvisar en sådan häpnadsväckande brist på verklighetskontakt och rationalitet,  och en sådan stormhattsbärande och cigarrökande von oben-attityd att han skulle utgjort en perfekt kapitalistisk indignationsmåltavla för vänstern, om det inte hade råkat vara så att han var ”anständig”.

Först och främst går han in i den totalt falska bilden av att dagens SD vill stoppa all invandring och kasta ut precis alla invandrare, inklusive han själv, som kom på 50-talet. Han bygger en magnifik halmgubbe baserad på arbetarkraftsinvandring som han bränner upp med att ”ska det fortsätta så här får väl kungen snart skickas tillbaka till Frankrike och drottningen till Tyskland”, en åsikt som troligen ingen i hela Sverige företräder.

Dessutom torgför han den minst sagt bisarra åsikten att det är människans ”flockmentalitet” som gjort att SD fått så stort stöd – trots den dokumenterat mycket höga sociala, personliga och inte sällan ekonomiska kostnaden för att rösta på SD.

Riktigt makabert blir det när han drar nazikortet och liknar Antonia Ax:son Johnsson vid en nazikollaboratör för att hon sagt att hon tycker Alliansen kan samarbeta med SD, utan att inse att det är HAN som bestraffar en hel kommuns invånare kollektivt ekonomiskt för deras åsikter. Eller den självuppfyllande profetian att andra företagare kommer att dra sig för att investera i kommuner ”där du mest får anställa en massa SD:are” och det därför skulle innebära nackdelar för honom att etablera i Klippan.

Utifrån dessa två exempel, och inte minst hans språkbruk: Vem av Pervan och Ax:son Johnsson tänker, resonerar och agerar mest som en nazikollaboratör?

Varifrån Pervan får sin ideologiska ammunition blir uppenbart i följande citat: ”Mina värderingar om människors lika värde, mångfald och öppenhet går alltid före företag eller ekonomi.” (mina kursiveringar). Det hade varit intressant om reportern bett Pervan definiera dessa anständighetens nyspråksfavoriter och ge dem konkret innehåll, men det är det ju i stort sett aldrig någon som gör, oavsett vems mun de kommer ur.

Egentligen har Pervan bara ett enda argument som är grundat i någonting som liknar den krassa rationalitet och logik som man förväntar sig att en kapitalist baserar sina investeringsbeslut på: SD:s EU-motstånd. Det är helt begripligt att det skrämmer företagare, och det är säkert en rejäl kvarnsten för SD i dessa sammanhang.

Men som argument för att låta bli att investera i Klippans kommun, vars möjligheter att tvinga Sverige ur EU eller unilateralt själva lämna torde vara begränsade, känns det fullständigt bakvänt. Hade det då inte varit förnuftigare att investera där och handfast visa alla de där SD:arna han måste anställa att deras jobb är beroende av EU, om det nu är hans utgångspunkt?

Självklart kan det vara så, vilket somliga redan spekulerar i på Twitter, att Pervan pratar strunt och dygdsignalerar. Han visste rimligen redan innan valet att Klippan var ett starkt SD-fäste. Kanske har han fått bättre erbjudande från Helsingborgs kommun och vill bara glida ur det hela på ett snyggt sätt?

Eller så går han strax ut och säger: "Surprise! Jag bara skojade. Trodde ni verkligen på att jag skulle fatta investeringsbeslut så där? Skärp er!"

Det känns en smula nedslående att det bästa alternativet här ska vara att Pervan ljuger och hycklar alternativt trollar. Ändå är det så, för om de skäl han anger är de verkliga, och fler företagare börjar resonera och agera som honom, finns det anledning till oro.